Sarajevo, 07. februar 2014. (MINA) – Povodom protesta koji su dobili nasilni karakter u nekim gradovima Bosne i Hercegovine, Kabinet Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Izražavamo zabrinutost zbog jučerašnjih i, posebno, današnjih  događaja u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Nasilje nije, niti može biti način rješavanja problema. Štaviše, ni opravdani zahtjevi za poboljšanje socijalnih prilika ne može opravdati korištenje nasilja. Jasno je, da se nasiljem ne poboljšava stanje u društvu, nego se ono dodatno pogoršava.

Razlozi za izražavanje nezadovoljstva prisutni su već duži period i vlasti, sadašnje i prethodne, ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti za stanje u kojem se nalazi bosanskohercegovačko društvo. Za ukupno stanje u društvu i državi imaju odgovornost i kreatori ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine, koje omogućava protivnicima napretka ove države da blokiraju normalan razvoj društva.

Pozivamo građane da ne posežu za nasiljem i da u svojim legitimnim zahtjevima za boljim stanjem u društvu koriste isključivo zakonom predviđena sredstva. Pozivamo sve činioce pravno-političkog sistema da pokažu primjerenu odgovornost i zajedničkim snagama rade na rješavanju nezadovoljavajućeg stanja u bosanskohercegovačkom društvu, kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme.