Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović održao je u srijedu, 24. januara 2024. godine, sastanak s koordinatoricama odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog.

Muftija Fazlović je istakao vrijedan rad i zalaganje koordinatorica, te dobre rezultate koje ostvaruju na polju afirmacije braka i porodice. Naglasio je da su u svakom vremenu naši imami i muallime doprinosili edukaciji muslimanke ali je posebno značajno skoro decenijsko djelovanje odjela za brak i porodicu u džematima i medžlisima.

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je odjelu za brak i porodicu dala formu a vaše djelovanje toj formi daje sadržaj, suštinu. Imate impresivne rezultate rada koji treba da uvećaju vaše samopouzdanje. Svjesni smo da su ovi rezultati produkt velikog zalaganja i odgovornog odnosa prema preuzetim emanetima, kazao je muftija Fazlović.

Koordinatorica Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević je istakla da su u proteklom periodu koordinatorice pripremale i realizirale brojne aktivnosti među kojima se posebno ističe podučavanje muslimanki arapskom pismu i učenju Kur'ana, Katedra fikha za žene, rad savjetovališta za brak i porodicu u nekoliko medžlisa, doprinos kulturi sjećanja na žrtve genocida i drugih teških zločina te humanitarne aktivnosti. Na sastanku su o ovim najvažnijim aktivnostima govorile koordinatorice medžlisa ovog muftijstva.

Dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, posebno je istakao vrijednosti tradicionalnog obrasca porodice, koji je danas ugrožen, te važnost stalnog rada na popravljanja stanja u porodicama.