Behram-begova medresa je bila domaćin Savjetovanja srednjoškolskih obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u periodu od 25. do 27.juna 2021. godine.

Na otvaranju Savjetovanja prisustnima su se obratili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH. Dobrodošlicu gostima je iskazao direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić.

Savjetovanju su prisustvovali direktori medresa i gimnazija, pomoćnici direktora za nastavu i učenički dom i sekretari angažovani u medresama Islamske zajednice u BiH.

Ovi susreti menadžmenta medresa i gimnazija iskorišteni su za razmatranje prijedloga okvirnog kalendara za 2021/21. školsku godinu, za raspravu o prijedlogu pravilnika o polaganju vanrednih ispita u medresama, razmatrane su potrebe za kreiranje i donošenje drugih normativnih akata za medrese i gimnazije, informacije o upisu učenika u prvi razred i modalitet upisa učenika u narednom periodu.

Razgovaralo se o realiziranim aktivnostima u vezi s donošenjem Nastavnog plana i programa u medresama, zatim o implementaciji programa Alumni medresa, kao i o realizaciji Acess programa, Green Deala i drugih planiranih aktivnosti.

Ovo je bila prilika da gosti upoznaju kulturno-historijske znamenitosti  Tuzle, Gradačca, Bosanskog Šamca, Brčkog, a drugog dana Savjetovanja, o pitanjima rada medresa i gimnazija Islamske zajednice u BiH razgovarano je u prirodnom ambijentu Mektebskog centra u Dubnici kod Kalesije.