Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović upriličio je u petak, 11. februara 2022. godine, prijem povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa.

Skupu su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, predsjednik Sabora Safet Softić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, glavni imam i predsjednik MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović i dr. Amir Karić, ulema i uglednici iz Tuzle.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je u svome obraćanju istakao da je 450 godina vakufa Gazi Turali-bega velika godišnjica za Islamsku zajednicu.

“U našem narodu postoje veličine poput Gazi Isa-bega, Gazi Husrev-bega, Gazi Turali-bega, koji su svojim vakufima zadužili naš narod da ih sjećamo. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je baštinik naše muslimanske tradicije. Ona tu tradiciju na svaki način pokušava držati živom i dati smisao svemu onome što su vakifi u Bosni i Hercegovini iza sebe ostavili. Sudbina našega naroda je usko povezana s onim što su i sami vakufi preživljavali. Mi u povijesti možemo tačno posmatrati kako je naš narod, preko vakufa koji su na svaki način otuđivani i uzurpirani, slabio. Veliki broj tih vakufa i danas je u rukama onih kojima nije namijenjen. Želim podsjetiti na obavezu koja je data da će vakufi, fondacije, zadužbine biti vraćene onoj namjeni zbog koje su oni i postavljeni. Nažalost još uvijek nemamo zakon o restituciji i još uvijek se u našim sudovima, gruntovnicama i katastrima vakufi preknjižavaju na neke druge adrese. To sve govori da mi trebamo povesti više računa o onome što su ostavili ljudi kojih više nema,” kazao je reisul-ulema Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je kazao kako je ovo godina u kojoj ćemo se sjećati velikana iz naše prošlosti, plemenitog Bošnjaka i Tuzlaka. Gazi Turali-bega se sjećamo po njegovom nesebičnom i vrijednom djelu o kojem je svedočanstvo sačuvano četiri i po stoljeća.

“Djelo Gazi Turali-bega nas inspirira i želimo da to pronesemo u naš narod, u ovo vrijeme i naše okruženje. Naročito smo ponosni na Gazi Turali-begovu džamiju, kao i na sve ostale vakufe i hajrate ovog velikog i plemenitog Bošnjaka. Zahvaljujem se našem reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću koji je večeras s nama. Hvala Allahu da imamo ispred nas ljude dostojne povjerenja i spremnosti da obave zadaće, kako to čini Reisu-l-ulema. Važno je to u svakom vremenu a mi smo odgovorni za naše vrijeme”, kazao je muftija Fazlović.

Sekretar Medžlisa IZ Tuzla mr. Dženan Rahmanović u svome izlaganju je podsjeti na plemenitog Gazi Turali-bega, sina Ejne-hana, i njegove zadužbine. Istakao je da se malo zna o životu ovog vakifa ali su njegova djela svima nama dobro poznata.

Povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je u Džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli govorio hutbu, te je upriličen susret s imamima i članovima Izvršnog odbora Medžlisa IZ Tuzla.

Kako bi se ukazalo na značaj Gazi Turali-begovog vakufa u vremenu kada je nastao ali i njegov veliki značaj za muslimane danas, te povodom jubileja 450 godina, Muftijstvo tuzlansko je 15. februar proglasilo datumom od posebnog značaja. Muftijstvo tuzlansko će svake godine obilježiti ovaj datum, te će podržati aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, kao i druge ustanove u njegovom obilježavanju.