Dana 22. 12.2016. godine predsjednik Medžlisa IZ-e Orašje dr. Mirsad-ef. Arnautalić i član Izvršnog odbora Nedim H. Spahić posjetili su novoizabranog načelnika općine Orašje g. Stanka Vincetića.

Susretu je prisustvovao i potpredsjednik Općinskog vijeća Orašje prof. Mehmed Memišević. Predstavnici Medžlisa su novom načelniku čestitali na izboru  i  poželjeli uspjeh u radu. Istaknuto je da je saradnja Medžlisa i općinskih struktura uspješna.

Načelnik Vincetić je pohvalio dosadašnje dobre odnose i istakao da će se truditi da se oni i poboljšaju. Kazao je da niti jednu zajednicu ne želi i neće razdvajati od druge i da će se truditi da svima pomogne koliko to budu dopuštale mogućnosti.

Prema posljednjem popisu stanovništa, na području općine Orašje živi više od 10% Bošnjaka. Ovo je jedino područje u Bosanskoj Posavini koje u Agresiji na BiH ostalo sačuvano i nije palo u ruke srpskog agresora.

U Orašju se nalazi i jedina sačuvana sultanska džamija Azizija, uz rijeku Savu, a koja nije bila porušena u proteklom ratu.