U tuzlanskoj džamiji Behram-begove medrese poslije jacije-namaza u četvrtak je povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. organizirana centralna mevludska svečanost za žene.

Ove godine organizatori centralne mevludske svečanosti za žene Behram-begova medresa i Asocijacija žena MIZ Tuzla su udruženim snagama odlučili da podsjete na lijepe strane tradicije mevluda koje se prkatikuju na ovim područjima.

Program je započeo učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog a potom je uslijedio sadržajan mevludski program koji su izvele učenice Behram-begove medrese i članice hora Asocijacije žena MIZ Tuzla pod rukovodstvom profesorica iz medrese u Tuzli. Prigodno predavanje o značaju mevluda i Poslanika u našim životima održala je prof. Edina Tokić.

Program satkan od pažljivo biranih ilahijama i odlomaka iz mevluda izmamio je radost na lica svih koji su prisustvovale ovoj svečanosti.

„Mevludi su uvijek divna prilika da se uz učenje Kur'ana i odlomaka spjevova mevluda prisjetimo posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s., koji je muslimanima najljepši uzor. Prilika je ovo i da posebno pomenemo njegove vrline koje su ga krasile, poseban odnos prema starima, mladima, njegovu blagost, narav i skromnost i još jednom se iznova uvjerimo da je on doista, najbolji uzor svima nama.“ – rekla je predsjednica Asocijacije žena MIZ Tuzla, prof. Elmedina Osmić Brzović.

Sve gošće su nakon svečanosti počašćene mevludskim šerbetom a nisu izostale ni mevludske bombone.

Centralna mevludska svečanost za žene je jedna od aktivnosti mevludske manifestacije „Stopama Poslanika a.s.“ koju Medžlis Tuzla realizuje od 28. decembra 2014. godine.

Završna aktivnost ove mevludske manifestacije je u nedjelju, 08. februara kada će nakon podne-namaza u Čaršijskoj džamiji biti upriličen prigodan program i dodjela nagrada polaznicima mekteba koji su napisali najbolji literarni rad i pokazali najbolje znanje iz zadate mektebske lektire a potom će uslijediti čašćenje kahvom i halvom na Trgu slobode u Tuzli.

(miztuzla.com)