Početkom 2020. godine, Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC) objavio je novoizrađeni Halal standard za turističke usluge – OIC/SMIIC 9:2019, Halal Tourism Services – General Requirements. Ovaj standard će omogućiti ujednačavanje zahtjeva
u oblasti halal turizma i ugostiteljstva na svjetskom niovu.

Standard sadrži zahtjeve i daje smjernice za upravljanje turističkim objektima, proizvodima i uslugama za turiste, smještajnim prostorijama, turističkim paketima, turističkim vodičima i drugim uslugama i sadržajima kao što su ugostiteljstvo, restorani i itd. Pored toga, standard pruža smjernice organizacijama u pogledu odgovornosti uprave te zahtjeva za osoblje koje je uključeno u implementaciju propisa.

Nosilac aktivnosti za izradu Halal standarda za turističke usluge OIC/SMIIC 9 povjerena je Agenciji za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Jedan od referentnih dokumenata za izradu standarda bio je Vodič za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata koji se primjenjuje na području djelovanja Agencije još od 2010. godine. O kvaliteti izrađenog
standarda govore mnogobrojne pohvale koje je Agencija dobila od SMIIC-a i njegovih članica.

U svojstvu predstavnika Bosne i Hercegovine, Agencija za certificiranje halal kvalitete od osnivanja SMIIC-a aktivno učestvuje u radu različitih tehničkih komiteta (TC) Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC). Nadležnost tehničkih komiteta je izrada i usvajanje halal standarda iz oblasti za koje su imenovani.