Muftijstvo tuzlansko je u petak, 8. aprila 2022. godine, upriličilo tradicionalni iftar za više od stotinu Bošnjakinja. Iftaru su prisustvovale majke Srebrenice i Podrinja, predstavnice ustanova i udruženja koja brinu o djeci s višestrukim smetnjama u razvoju, koordinatorice odjela za brak i porodicu, Bošnjakinje iz obrazovnog, kulturnog i društvenog života s područja cijelog Muftiluka tuzlanskog.

 

U svojoj besjedi muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da je mnogo Bošnjakinja koje u ovom vremenu odgovorno i nesebično čine hizmet svojoj vjeri, narodu i domovini. Posebno je istakao majčinsku brigu uposlenica ustanova i udruženja koja brinu o djeci s višestrukim smetnjama u Tuzli i Lukavcu. Pozvao je sve prisutne da posjete ove ustanove i centre, te u skladu sa svojim mogućnostima pruže podršku i pomoć njihovim uposlenicima i korisnicima.

Muftija Fazlović je istakao snagu s kojom se majke i žene Podrinja bore za istinu i pravdu. Njihova istinska borba u ime svih nas, prepoznata i poštovana u cijelom svijetu, kazao je Muftija.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” obratila se prisutnima u ime svih udruženja majki i žena Srebrenice. Najavila je projekt koji će ova udruženja realizovati u julu ove godine, te je pozvala prisutne gošće da učestvuju u njegovoj realizaciji.

Iftaru je prisustvovala dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Dr. Malkić se zahvalila muftiji Fazloviću i Muftijstvu tuzlanskom na podršci projektima odjela za brak i porodicu. Posebno je istakla značaj osnivanja i rada četiri savjetovališta za brak i porodicu na području Muftiluka tuzlanskog u medžlisima Tuzla, Živinice, Brčko i Puračić.

Iftaru u Behram-begovoj medresi prisustvovali su direktor ove škole dr. Ahmed Hatunić i članovi Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić i Muhamed Hasanspahić.