Učenici Osnovne škole ”Brčanska Malta” iz Tuzle, odnosno članovi Bibliotekarske sekcije ove škole (od šestog do devetog razreda) posjetili su Biblioteku ”Behram-beg” povodom 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Ovo je bio lijep povod da se učenici upoznaju s bibliotečkim poslom i aktivnostima pa je u tom kontekstu organizirana radionica, a predavanje su održali bibliotekari Elmedina Ćetin i Sead Husić te bibliotekarka Merima Šadić.

Ključno u ovoj radionici bilo je upoznati učenike na koji se način obrađuju knjige – od samog ”ulaska” knjige u biblioteku pa do njezina smještaja na police. Šta podrazumijeva obrada knjige i baza podataka, klasifikacija, kako se zadužuju knjige, prema kojem metodu se redaju knjige i druga zanimljiva pitanja bila su predmetom ove radionice. Treba naglasiti da su učenici aktivno učestvovali te su i sami bili ”bibliotekari” na jedan dan, iskazavši svoje veliko zadovoljstvo. Na ovakav način učenici su bolje upoznati sa značajem knjige te je njihova čitalačka radoznalost i svijest o čitanju na većem nivou.

Ovu posjetu su organizirale bibliotekarke OŠ ”Brčanska Malta” Merima Šadić i Sanija Adrović.