U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, u četvrtak 1. juna bit će klanjana 19. kolektivna dženaza i obavljen ukop devet civila ubijenih u masovnim zločinima počinjenim na području općine Zvornik.

Kako je saopćeno na press konferenciji u tim zločinima je ubijeno najmanje 1976 civila.

Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, istakao je da se na području ovog medžlisa tokom mjeseca maja 2107. godine obilježava 25. godišnjica zločina počinjenih u Zvorniku:

“Na prigodan i dostojanstven način obilježili smo masovne zločine počinjene na području zvorničke općine. Posjetili smo mjesta stradanja, sjetili se naših šehida, proučili Ja Sine. Ove godine smo, shvatajući važnost kolektivnog sjećanja, održali i okrugli sto u Zvorniku pod nazivom „Zločini nad Bošnjacima Zvornika 1992. godine“, uz učešće eminentnih stručnjaka iz ove oblasti. Želimo da se istina o tim zločinima istražuje i dokumentuje, a da organi vlasti te informacije i dokumente adekvatno upotrebljavaju,” kazao je Mustajbašić.

Obilježavanje 25. godišnjice zločina bit će nastavljeno u zvorničkim selima i tokom juna i jula.

U četvrtak 1. juna 2017. godine u Šehidskom mezarju Gornja Kalesija bit će ukopano devet tijela identificiranih žrtava. To su Asim (Avdo) Buljubašić, rođen 1940. u Zvorniku; Ibrahim (Abdulah) Mehinagić, rođen 1952. u Zvorniku; Šaha (Huso) Ajanović, dj. Huseinović, rođena 1928. u Đulićima, sa posljednjim prebivalištem u mjestu Glumina; Murto (Muzafir) Hajdarević, rođen 1956. u Gušterima; Meho (Ešef) Mustafić, rođen 1954. u Drinjači; Hasiba (Kadrija) Arifović, dj. Manjić, rođena 1930. u Kamenici, sa zadnjim prebivalištem u Memićima; Jasmin (Hasib) Smajić, rođen 1976. godine u Gornjoj Kamenici; Hanifa (Salko) Hodžić dj. Hasanović, rođena 1921. godine u Šetićima, posljednje prebivalište Grbavci i Fatima (Mustafa) Hodžić dj. Omerović, rođena 1916. godine u Šetićima, posljednje prebivalište Grbavci.

Istoga dana će biti zamijenjeni bašluci osobama koje su ranije ukopane pod oznakom NN, a čija je identifikacija naknadno izvršna. To su Meho (Ramo) Ahmetović, rođen 1949. godine u Novom Selu; Jahić (Jusuf) Hajrudin rođen 1935. godine u Zvorniku i Muharem (Halid) Kapidžić, rođen 1944. godine u Diviču.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika.