U Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) Smoluća, danas je održan program povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Bila je to prilika da se pokažu rezultati onoga što CROPS radi, njihove potrebe, mogućnosti i planovi. Podsjećamo, CROPS je 2004. godina osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine ga je, prepoznajući važnost i rezultate CROPS-a Skupština Tuzlanskog kantona proglasila javnom ustanovom.

Mevludin Joldić, direktor Centra kazao je da štićenici dolaze iz cijele BiH, a da je kapacitet 20 štićenika u istom vremenskom periodu.

– Pet stotina momaka prošlo je kroz Centar. Mi svjedočimo da se ova bolest može pobijediti, imamo dosta pozitivnih primjera, jako dobrih priča. Mnogi štićenici su osnovali porodice, našli zaposlenje, postali uspješni u biznisu. Svjedočimo ovim radom, znanjem i iskustvom od osamnaest godina da rezultati mogu doći odnosno da se bolest ovisnosti može pobijediti – kazao je direktor Joldić.

Koncept dana štićenika je vrlo važan. U toku dana štićenici prođu kroz četiri vrste terapija i Centar stalno radi na inovacijama. Nedavno su nabavili neurofeedback te uvode jednu novu metodu u liječenju ovisnika.

– Pitanje je gdje bi bili mnogi da nije bilo ovog centra. Mi smo tu kao ruka nade i spasa i ostajemo to mnogima. Tokom svoga rada i postojanja kroz Centar je prošlo pet stotina korisnika. U 2021. imali smo 82 korisnika koji su prošli kroz program rehabilitacije i po prvi put prosječna starost pala je ispod 30 godina. To je prethodnih godina bilo nezamislivo. Ovo je rastući problem i trebamo zajedno raditi na njegovom rješavanju – istakao je direktor Joldić.

Pojavljuje se i potreba iznalaženja rješenja u liječenju savremenih ovisnosti kao što je ovisnost o internetu, kockanju, klađenju. Treba raditi na prevenciji i edukaciji, a mi, napominje Joldić, sa našim korisnicima vrijedno radimo, psihološku podršku dajemo, socijalno ih integriramo, duhovno i moralno ih jačamo i radno okupiramo.

Ovo je projekat, stava je prof.dr. Mevludin Hasanović sa Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla i saradnik CROPS-a, koji je dokazao da vrijedan, da je efikasan i da ima svoju perspektivu.

– On ima perspektivu da se razvija ukoliko politička, ekonomska i društvena zajednica, u svakom pogledu, prihvati činjenicu da ove ljude trebamo spasiti u fazi kad oni sami sebi ne mogu pomoći i dovesti ih u fazu da oni spoznaju da su griješili i da su krenuli putem bez povratka – kazao je dr. Hasanović ističući ulogu i značaj društvene zajednice u prihvatanju štićenika koji su prošli proces rehabilitacije.

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) ove godine je povećala sredstva za CROPS. Irfan Halilagić, premijer TK-a ukazao je ovom prilikom na društveni značaj CROPS-a te istakao da Vlada ima obavezu da u kontinuitetu vrši ulaganja i da podržava rad ove ustanove.

– Na prethodnom rebalansu smo povećali sredstva kada je u pitanju finansiranje ove ustanove. Nadam se da će CROPS imati što manje štićenika, to nam je društvena odgovornost, to bi voljeli da se desi, ali kada se ukaže potreba dobro je da imamo jednu ovako dobro organizovanu ustanovu u smislu onoga što ona radi – kazao je premijer Halilagić.

Današnjem programu, pored direktora Joldića i premijera Halilagića prisustvovali su i izaslanik Muftije tuzlanskog Samir Buljubašić, ministar unutrašnjih poslova TK-a Hajrudin Mehanović, direktor Uprave policije MUP-a TK-a Dževad Korman, glavni imam MIZ Puračić u Lukavcu Zijad-ef. Vehabović te mnogi drugi gosti.

(Preporod.info)