Tokom subote 24. maja ove godine, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u Lukavcu, Gračanici, Doboj Istoku i Doboju, te u Maglaju, izbliza osjetio obim katastrofe koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu u poplavama.

U Lukavcu se muftija susreo s glavnim imamom Zijadom-ef. Vehabovićem i načelnikom općine Dževadom Mujkićem. Oni su prenijeli informacija o stanju na tome području nakon poplava i drame s branom na jezeru Modrac.

Muftija je obišao i površinski kop rudnika Šikulje na kojem je pričinjena velika materijalna šteta i prozvodnja ugrožena.

U Gračanici je glavni imam Smajo-ef. Mustafić upoznao muftiju s aktivnostima operativnog štaba u tom gradu i nevoljama s kojima se susreću ljudi koji su naseljeni u blizini riječnog toka Spreče, a naročito u gračaničkoj industrijskoj zoni.

Sa sličnim problemima se susreću i žitelji općine Doboj Istok, o čemu su s muftijom razgovarali čelnici te općine (predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Ferid Konjić i načelnik Kemal Bratić).

U Doboj Istoku, a onda i u Doboju, muftiji se pridružio i dobojski glavni imam Bajro-ef. Džafić. On je muftiju informirao o teškom stanju koje vlada u ovome velikom gradu nakon katastrofalnih poplava, kao i o namjerama da se pomogne u formiranju i radu narodne kuhinje. Na kraju ove posjete muftija je prošao ulicama Doboja, grada u kojem je humanitarna situacija na ivici katastrofe.

O prilikama u Maglaju muftiju Fazlovića je informirao glavni imam Izudin-ef. Kruško. U tome gradu traje borba s muljem i naplavinama na ulicama i u objektima. 

{gallery}2605141{/gallery}