muftijstvo.tuzlansko@islamskazajednica.ba
16. jul 2024.
Iz medžlisa

U Srebrenici klanjana dženaza novinaru Sakibu Smajloviću 

U Srebrenici klanjana dženaza novinaru Sakibu Smajloviću

U Srebrenici je danas na mjesnom mezarju Gostilj, klanjana dženaza i obavljen ukop srebreničkom novinaru Sakibu Smajloviću.

Dženazu je klanjao veliki broj sugrađana, prijatelja i članova porodice. Dženazu Sakibu Smajloviću, koji je umro u srijedu u 75. godini, predvodio je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

– U Srebrenici je posebno teško kada neko ode s ovog svijeta, emocije su takve kakve jesu. Još je teže kada izgubimo čovjeka kakav je Sakib Smajlović. Rahmetli Sakib je bio rado viđen u gradu, svaki susret s njim je bio radostan. Bio je čovjek pozitivne energije. U svom profesionalnom životu novinara bio je primjer kako se treba raditi. Bio je dostojanstven i u svom bolu jer svi znamo koliko je volio i patio za svojim bratom Kjašifom koji je radio novinarski posao i ubijen je u Zvorniku 1992. – rekao je Peštalić, koji se u ime porodice zahvalio svima koji su “uputili riječi podrške i došli na dženazu, posebno komšijama pravoslavcima”.

Od Sakiba Smajlovića su se danas oprostile i kolege novinari koji imaju samo riječi hvale za preminulog kolegu.

Podsjećamo, Sakib Smajlović je umro u srijedu 3. maja 2023. u 75. godini. Smajlović je životni vijek proveo izvještavajući iz Srebrenice za brojne medije u Bosni i Hercegovini, bio je višedecenijski dopisnik “Dnevnog avaza”, a vršio je i funkciju direktora RTV Srebrenica. Novinarski posao je radio do posljednjeg dana života.

Objavio je i knjigu “Ko će javiti, novinar ubijen”, koju je posvetio svom bratu Kjašifu Smajloviću. Dopisnik “Oslobođenja” iz Zvornika Kjašif Smajlović bio je prvi novinar ubijen u ratu u BiH, a identifikovan je i ukopan 2016. godine.

Povezane objave