Ova svečanost je, prvi puta nakon njene obnove, održana u Hadžimahmutovoj (Riječanskoj) džamiji  u gradu Zvorniku, koja je na ovaj način i radno otvorena.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice, u Zvorniku je 13. januara 2014. godine  održana centralna manifestacija obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

Ova svečanost je, prvi puta nakon njene obnove, održana u Hadžimahmutovoj (Riječanskoj) džamiji  u gradu Zvorniku, koja je na ovaj način i radno otvorena.

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj vjernika iz Zvornika, ali i iz ostalih dijelova Mufijstva tuzlanskog, te imami iz 31 zvorničkog džemata, predvođeni glavnim imamom Haris-ef. Mustajbašićem i predsjednikom Medžlisa Mustafom-ef. Muharemovićem. Svečanosti je prisustvovao i dio imama s područja Medžlisa IZ-e Tuzla, s glavnim imamom Ahmed-ef. Huskanovićem kao i delegacija Muftijstva tuzlanskog, koju je predvodio muftija Vahid-ef. Fazlović. S njim su bili još i Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese, i Muamer Zukić, sekretar Muftijstva tuzlanskog.

Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris-ef. Mustajbašić. Nakon što se zahvalio vjernicima za dolazak na centralnu mevludsku svečanost, uporedio je život poslanika sa životom povratnika i ukazao na sabur i odlučnost koju je Muhammed, a.s., pokazivao u tim fazama svog života.

Prisutnima se obratio i Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese, koji je podsjetio na vrijednost i značaj očuvanja naše tradicije, u kojoj se oduvijek njegovao poseban odnos prema Allahovom Poslaniku, a.s.

Muftija Fazlović je u svom obraćanju ukazao na poseban duhovni status Muhammeda a.s., te podsjetio pristune na određene temeljne naloge koje je Poslanik vjernicima ostavio u obavezu da ih realiziraju u praksi. Muftija je istakao da nas Poslanik islama uči da dobra djela brišu ona koja to nisu, a takvih svi imamo, pa je zato nužno da što više dobra činimo, kako se hrđa od loših djela ne bi raširila po našoj duši. Muftija je posebno čestitao glavnom imamu, predsjedniku Medžlisa, imamima, džematlijama i svim Zvorničanima, što su, uz velike napore, uspjeli obnoviti Hadžimahmutovu džamiju u ovom gradu i prevazići probleme i staviti je u funkciju, i to na ovakav način i ovim povodom. 

{gallery}1501140{/gallery}