U ponedjeljak 20. juna ove godine u Behram-begovoj medresi je priređen tradicionalni iftar Muftijstva tuzlanskog za Bošnjakinje.  

Iftaru su prisustvovale brojne aktivistice iz javnog, obrazovnog, kulturnog i vjerskog života.

Nakon iftara, u ime gošći se obratila prof. Meliha Terzić koja se zahvalila Muftijstvu i muftiji Fazloviću za organiziranje ovog iftara.

Tokom iftara gošćama se obratio muftija Fazlović, koji je iskazao radost zbog zajedničkog iftarskog druženja. Između osaloga, on je rekao:

– Ovo je vrijeme u kojem potvrđujemo svoje dostojanstvo. Post u mjesecu ramazanu je jedan od najjasnijih znakova našeg dostojanstva. Poste oni koji drže do sebe i do svog dostojanstva. Ramazan nam treba za naše samopoštovanje, za naše samopouzdanje, a to je početak svega. Ramazanski post daje mogućnost da duh nadvlada tijelo, da suština dođe do izražaja. Nije lahko postići taj uspjeh. Svi mi imamo svoje muke na tom putu. Htjeli bismo drugačije, bolje. Ponekad znamo i kako to da postignemo, ali treba u nama pronaći snagu da dođe do promjena. Mi najčešće živimo tako da su nam tjelesne, materijalne potrebe zadovoljene, a duhovne su zapostavljene. Mjesec ramazan ima zadaću da to promijeni.

Iftaru su prisustvovale i gošće iz Sarajeva: profesorica Nermina Baljević, koordinatorica za ženski aktivizam i porodicu Muftijstva sarajevskog Sabrija Mehmedović i direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu Naida Hota-Muminović. Nakon iftara profesorica Baljević održala je prigodno predavanje o ramazanu.

U vremenu prije iftara održan je i program za koordinatorice medžlisa u Muftijstvu tuzlanskom.

Hasiba Saračević, koordinatorica za ženski aktivizam i porodicu u Muftijstvu tuzlanskom, govorila je o dosadašnjem radu koordinatorica i planovima za naredni period.

Ženski aktivizam treba biti nešto što će dati jednu posebanu notu radu Islamske zajednice, kazala je Sabrija Mehmedović.

O radu Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu govorila je Naida Hota-Muminović, direktorica ove škole, a prof. Nermina Baljević govorila je o muslimankama koje su svoj život posvetile traganju, izučavanju, promociji i širenju hadisa. 

{gallery}2206160{/gallery}