U subotu, 26. augusta ove godine u Staroj džamiji u Gračanici, održana je hafiska svečanost. Promovisan je hafiz Muhamed Vrtagić.

Svečanosti, koja je bila izuzetno posjećena, prisustvovale su džematlije sa prostora cijelog medžlisa Živinice.

Na početku programa, kojeg je vodio Elnur Jahić, obratio se imam džemata Sead-ef. Mahmutović, koji je poželio dobrodošlicu i poselamio sve prisutne. Nakon njega, skupu se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Živinice Sedin ef. Karić. Sedin ef. je u svom govoru istakao prethodne imame džemata Gračanica koji su imali utjecaja da mnoge generacije nauče osnove vjere, posebno naglasivši ulogu Mehmed ef. Vrtagića i Mumin ef. Zehića.

Uslijedilo je potom obraćanje izaslanika Muftije tuzlanskog, dr. Mensur ef. Husića, koji je čestitao novom hafizu izrazivši čestitke cijelom džematu i medžlisu.

Nakon nekoliko ilahija, koje su učili imami MIZ Živinice Merim ef. Čičkušić i Azaudin ef. Sakić, hafizi su nastavili program učeći odlomke iz Kur'ana. Potom je muhaffiz, hafiz Mirnes Spahić, proučio hafisku dovu. Hafizu Mirnesu je ovo 40-ti učenik koji je pred njim završio hifz Kur'ana.

Na kraju programa se obratio izaslanik reisu-l uleme, direktor Vakufske direkcije Rijaseta, hafiz Senaid ef. Zajmović, koji je u svom govoru naglasio važnost okupljanja oko Kur'ana, posebno istakavši ajet da oni koji se okupljaju oko Časne Knjige ne treba da strahuju niti da žale. Hafiz Senaid je zatim uručio diplomu hafizu Muhamedu.

Hafiz Muhamed Vrtagić je sin Mehmeda i Sadine, svršenik je Behram begove medrese, te posjeduje izuzetno lijep ahlak.