Promocija knjige “Vakifi i džamije Gornjeg Bihora”, autora prof. dr. Isata Skenderovića, održana je u srijedu 24. januara u Tuzli.
O knjizi su govorili Rifat-ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, mr. Fuad-ef. Čekić, direktor medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici, mr. Admir Muratović, direktor JU Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli, mr. Rusmir Djedović, stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i prof. dr. Isat Skenderović, autor.

Prisutnima se obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je istakao da dobra djela povezuju ljude kao što je i ova knjiga koja je u Tuzli okupila veliki broj ljudi. Ona govori o vrijednim i postojanim ljudima, vakifima, velikim dobročiniteljima koji su gradili džamije.
„Kroz ljubav prema našim džamijama, koje su u središtu našeg identiteta jer su one oličenje naše duhovnosti, mi smo naučeni da čuvamo i da poštujemo svaku bogomolju. I Kur'an o tome govori i obavezuje nas, a i cijela naša tradicija. Zato je naše lice svijetlo i ponosno gledamo na sve naše komšije, i u Crnoj Gori, i ovdje u Bosni i Hercegovini. Mi tako odgajamo i svoju djecu jer ne umijemo drugačije,“ kazao je muftija Fazlović.

Knjiga “Vakifi i džamije Gornjeg Bihora” govori o Bošnjacima i njihovom društveno-političkom životu, kretanjima kroz vrijeme i posljedicama koje ono ostavlja na njih, njihovu naciju, vjeru i druge posebnosti.
„Ova knjiga je nastala zahvaljujući istraživanju kojeg sam sproveo na području Gornjeg Bihora. I ja sam iz tih krajeva. Iskoristio sam i svoju ličnu arhivsku građu za pisanje ovog djela. To je zapravo moj dug prema ljudima koji su obilježili period 90-tih godina. To su građani koji su nesebično pomagali jedni drugima, koji su se odricali svoje imovine za opšte dobro. U to vrijeme, nažalost, u Bosni i Hercegovini su rušene džamije, a mi smo tamo gradili džamije. Ti ljudi, koji su odvojili dio imetka za izgradnju pomenutih vjerskih objekata, također su bili izloženi neviđenim torturama. Zato je ova knjiga moj dug prema njima,“ kazao je Skenderović.

Profesor Skenderović angažovan je kao predavač na Prirodno– matematičkom i Tehnološkom fakultetu  Univerziteta u Tuzli. Koautor je udžbenika Biologija za osnovne škole. Autor je dvije naučne monografije i koautor univerzitetske knjige “Zoologija” za studente agronomije i biologije.

Promociju knjige “Vakifi i džamije Gornjeg Bihora” organizovali su JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona. Dijelove teksta iz knjige tokom promocije je interpretirao glumac Irfan Kasumović, a moderator je bio Esmir-ef. Hasanović.