Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović primio je u petak, 9. septembra 2022. godine, uglednog turskog alima prof. dr. Fatiha Çollaka, prof. Samija Sarıja, direktora istanbulske Sancaktepe Aziz Bayraktar medrese i Emine Sari, profesoricu u istoj Medresi.

Prijem je upriličen povodom završetak edukacije iz oblasti hifza, tilaveta i tedžvida koji je u proteklim danima realiziran u Behram-begovoj medresi. Predavanja na seminaru za imame, muallime i muderrise Muftijstva tuzlanskog održao je prof. dr. Fatih Çollak.

Muftija Fazlović se zahvalio prof. dr. Çollaku te je istakao kako je ovo važan vid edukacije za naše imame, muallime i muderrise. Razgovarano je o budućoj saradnji koja bi se temeljila na iskustvu nakon realizacije ovog seminara.

Prof. dr. Fatih Çollak jedan je od najistaknutijih turskih hafiza. Profesor je na Fakultetu islamskih nauka na Marmara univerzitetu i na Diyanet’ s Haseki Kulliye. Realizira programe edukacije imama, muderrisa, studenata fakulteta islamskih nauka i mujezina a autor je nekoliko knjiga iz oblasti kur'anskih znanosti.

Ovaj seminar rezultat je i višegodišnje saradnje dvaju medresa, Aziz Bayraktar u općini Sandžaktepe u Istanbulu i Behram-begove medrese u Tuzli. Učesnici seminara izrazili su zadovoljstvo što su u protekla četiri dana imali priliku da uče od vrsnog učača Kur'ani-kerima i uglednog alima. Učesnicima su na kraju seminara uručeni certifikati.