Učenjem dove na dovištu kod Djevojačke pećine u Brateljevićima kod Kladnja u prisustvu velikog broj džematlije u nedjelju, 29. augusta 2021. godine završena je vjersko-kulturna manifestacija “Dani Djevojačke pećine 2021.”

Tokom prigodnog programa dobrodošlicu prisutnima uputili su glavni imam Medžlisa Kladanj Asim-ef. Esmić i načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović. Ilahije i zikr učili su imami Medžlisa IZ Kladanj i članovi hora “Rejjan”, a posebnu emociju izazvala je kasida “Devet heroja” koju je proučio Mustafa Isaković.

Posebne poruke i nasihate prisutnima uputili su dr. Mensur-ef. Husić, izaslanik muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, i dr. Ahmed-ef. Purdić, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Na kraju programa, dovu kod Djevojačke pećine proučio je Asim-ef. Esmić, glavni imam Medžlisa IZ Kladanj.

Ovogodišnja manifestacija počela je u petak, 27. avgusta 2021. godine u džamiji u Brateljevićima, učenjem mevluda i ilahija. Prigodno predavanje održao je mr. Sead-ef. Mrahorović, glavni imam MIZ Banovići, a zikr su predvodili predstavnici Tarikatskog centra šejh Edib Kravić, šejh Nijaz Džindo i šejh Edin Ejubović, te derviši iz Sarajeva, Tuzle, Živinica, Olova, Kalesije, Zvornika. Na kraju programa prisutnima se obratio Edhem-ef. Čamdžić, dugogodišnji muftija banjalučki, naglasivši potrebu za čuvanjem tradicije i moralnih vrijednosti za kojim naše društvo ima prijeku potrebu.

U okviru “Dana Djevojačke pećine”, u subotu, 28. augusta 2021. godine, u Domu kulture Kladanj održana je promocija knjige “Breza-94 – Bužimska bosanska bitka”, autora Seada Jusića. Osim autora, promotori su bili prof. dr. Hariz Šarić i Nevzeta Rustemović, predsjednica BZK Preporod Kladanj.