Učenik trećeg razreda Behram-begove medrese u Tuzli Ammar Ćidić dobitnik je prestižne stipendije Kennedy-Lugar Youth  Exchange and Study (YES) programa, koja mu omogućava da školsku 2022/2023. godinu provede u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

On je, s još 15 srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, otputovao u Sjedinjene Američke Države, i trenutno boravi kod američke porodice i pohađa treći razred u školi Obra D. Tompkins High School u gradu Katy u Texasu.

Testiranje je organizirano u nekoliko krugova, a trajalo je od oktobra 2021. godine do aprila 2022. godine. Učenici su tokom ovog perioda radili razne testove i kvizove, pisali eseje i učestvovali u nekoliko intervjua koji su trebali pokazati njihovo poznavanje engleskog jezika, komunikativnost, liderske vještine, interesovanja i opću zrelost učenika. U testiranju je učestvovalo više od hiljadu srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

YES program je u potpunosti finansiran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih  Država, a u Bosni i Hercegovini ga realizuje American Councils for International Education. Učenici koji dobiju stipendiju žive s volonterskim porodicama u Americi, tamo pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi stekli liderske vještine, naučili više o američkom društvu i životu i bili ambasadori svoje zemlje i kulture.

Učenici Behram-begove medrese svake godine učestvuju u testiranjima za ovu stipendiju i prethodnih godina ovu stipendiju je osvojilo šest učenika: Sead Joldić, Mirsad Hasić, Amina Merić, Velid Mujezinović, Hajra Smajić i Davud Hasanspahić.