Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio je u petak, 13. septembra 2024. godine Muftijstvo tuzlansko.

Reisul-ulema je razgovarao s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem o stanju vjerskog života na području ovog muftiluka.

Isti dan, reisul-ulema i muftija tuzlanski džuma-namaz su obavio s džematlijama Hadži Iskender (Čaršijske) džamije u Gornjoj Tuzli.

U hutbi povodom petsto godina Hadži Iskender džamije, Reisul-ulema Kavazović je kazao da se povodom ovog velikog jubileja rado prisjećamo i drugih graditelja gornjotuzlanskih džamija, onih koje su danas tu, kao i onih koje su u vrtlogu vremena nestale.

– Ponosni smo na činjenicu da je naša lijepa zemlja Bosna i Hercegovina stoljećima mjesto susretanja različitih vjera, kultura i tradicija. Prije više od pet stoljeća se u srcima ljudi, na njezinom tlu, primila Allahova vjera islam, po čemu je naša domovina jedinstvena i prepoznatljiva u ovom dijelu svijeta. Prožeti ljubavlju i vođeni širinom i vedrinom islama bosanskohercegovački muslimani su izgradili novi svijet u srcu Evrope koji ju je oplemenio i učinio raznovrsnijom. Velika zasluga na tom putu pripada našim džematlijama, a posebno ulemi (učenima) koji su u svim vremenima bili pronositelji vjere, etike i dobra u našem narodu. Povodom velikog jubileja koji nas je okupio u ovoj Allahovoj kući, rado se prisjećamo i drugih graditelja gornjotuzlanskih džamija, onih koje su danas tu, kao i onih koje su u vrtlogu vremena nestale. Želimo sačuvati najljepši spomen na sve plemenite vakife, imame, mujezine, mutevelije i naše džematlije koji su sačuvali emanet dini-islama i predali ga u nasljedstvo muslimanima našeg vremena, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema u Gornjoj Tuzli: Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu i čuvajmo jedni druge