Naučni skup „Integrativni pristupi u prevenciji i liječenju ovisnosti: Duhovni, zdravstveni i društveni aspekti“ u organizaciji JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama održat će se 19. septembra 2024. godine u Hotel Senad od Bosne, Lukavac.

Kroz tri sesije izlagači na ovom skupu, eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, govorit će o etiologiji ovisnosti, novim vrstama ovisnosti, duhovnoj terapiji u procesu rehabilitacije, tretmanu mladih s nasilničkim ponašanjima koja su uvod u ovisnost o opijatima, terapijskim zajednicama kao modelu oporavka ovisnika, religiji i liječenju ovisnosti, refleksijama ovisnosti u društvu, društvenim izazovima savremenih oblika ovisnosti, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika, te dvadesetogodišnjem iskustvu i strategiji razvoja Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama.

Na otvaranju Naučnog skupa „Integrativni pristupi u prevenciji i liječenju ovisnosti: Duhovni, zdravstveni i društveni aspekti“ obratit će se muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, ministar za rad, socijalnu socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadil Alić i direktor Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Mevludin Joldić.

Javna ustanova Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama obilježava dvije decenije od osnivanja te je naučni skup, koji se organizira u saradnji s Fakultetom islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Institutom za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, dio programa obilježavanja ovog značajnog jubileja. Organizaciju naučnog skupa podržali su Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo tuzlansko i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Na naučnom skupu svoja izlaganja će imati dr. Miralem Mešanović (Klinika za psihijatriju UKC Tuzla), dr. Mevludin Hasanović, dr. Sead Seljubac (Muftijstvo tuzlansko), mr. Emina Babić (JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK), dr. Rasema Okić (JU Zavod za bolesti i ovisnosti KS), dr. Meliha Bijedić (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Tuzla), dr. Šahim Kahrimanović (JU Terapijska zajednica Kampus KS), Tomislav Mišetić (Terapijska zajednica „NE_OVISNOST“ Osijek), dr. Ahmed Hatunić (Behram-begova medresa), dr. Aid Smajić (Fakultet islamskih nauka), dr. Mensur Husić (Muftijstvo tuzlansko), mr. Fuad Imširović (Behram-begova medresa), mr. Anela Osmić i Kenan Rahmanović (JU CROPS).