Danas, 23. januara 2024. godine u Meki (Saudijska Arabija), počeo je Meka Halal Forum čije je pokrovitelj Ministar trgovine i investiranja Saudijske Arabije, Njegova Ekselencija Majid bin Abudllah Al Qasabi. Orgnizatori ovog događaja su Islamic Chamber for Halal Services i Manafea Holding, dok su partneri u realizaciji ovog događaja Institut za standardizaciju Saudijske Arabije (SASO), Agencija za hranu i lijekove Saudijske Arabije, te druge državne i privatne institucije iz zemlje i svijeta.

Ovom trodnevnom skupu prisustvuje preko 200 učesnika i predstavnika vladinih i nevladinih organizacija i intitucija, halal certifikacijskih i akreditacijskih tijela, ekperta, naučnika, investitora, stručnjaka, studenta i drugih aktera iz preko 30 zemalja. Tema ovogodišnjeg skupa je: “Inovacije u halal industrji”.

Forum je podijeljen u četiri sesije na kojima će se govoriti o različitim temama iz oblasti halal industrije. Forum će pratiti i sesije umrežavanja i poslovnih sastanaka (B2B) s ciljem unapređenja međusobne saradnje, privlačenja novih mogućnosti i inovativnog poslovanja koji doprinose rastu halal industrije.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, dr. Damir Alihodžić, na poziv organizatora skupa, prisustvuje ovom događaju i uzet će aktivno učešće na panelu na temu „Inovacije u halal industriji i tržištu“.

Ovaj skup je prilika za razmjenu inovativnih ideja, uspostavljanje i unapređenja saradnje sa relevantnim akterima u oblasti halala.