Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u srijedu 26. februara u Narodnom pozorištu u Tuzli održana je Akademija koju je organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Bibliotekom “Behram-beg” i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” TK.

Riječima dobrodošlice u ime domaćina obratio se glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Glavni imam Huskanović se zahvalio svima koji su dali doprinos u organizaciji ove Akademije, ističući značaj obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Gost predavač bio je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić. U vrijeme kada su učestali udari na postojanje, nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine, na bosanski jezik i sve ono što se veže za njega akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić je u svojoj besjedi istakao važne činjenice koje nedvojbeno potvrđuju i postojanje, ali i nezavisnost naše domovine.

Učešće u programu ove svečanosti uzeli su učenici Osnovne škole „Brčanska Malta“ i Behram-begove medrese u Tuzli, koji su svojim izvedbama dodatno uljepšali Akademiju.

Akademiji su prisustovali glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor Biblioteke „Behram-beg“ mr. Admir Muratović, direktor Osnovne škole “Brčanska Malta” Mirsudin Pačariz, univerzitetski profesori, direktori javnih ustanova, predstavnici institucija, imami i drugi gosti.