Prvog dana Ramazanskog bajrama, u ponedjeljak 2. maja 2022. godine, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović upriličio je bajramski prijem za brojne goste iz javnog, političkog i kulturnog života s područja Muftiluka tuzlanskog.

U svome obraćanju muftija Fazlović je kazao da bajrami imaju posebnu tradiciju, te da u njima iskazujemo našu duhovnost i pobožnost.

„Na ovom svijetu sve ima svoju formu i suštinu. Ramazanske forme su prošle a njihova suština je da se oplemenimo, budemo bogobojazni i bliži Gospodaru svjetova. U toj težnji smo bili revnosni tokom cijelog ramazani-šerifa i zato su bajrami za nas toliko važni”, kazao je muftija Fazlović te je istakao da su bajrami za bosanskohercegovačke muslimane slojevita kulturna činjenica.

“Bajram je i naša kultura. Nema Bošnjaka koji se ne osjeća lijepo u svome bajramu. Bajram nas podsjeća na univerzalne vrijednosti, kao što to čine i svi blagdani tradicionalnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Izuzetno je važno da zajedno, racionalno, slobodno i u međusobnom poštovanju i saradnji gradimo svoj zajednički dom, svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu”, kazao je muftija Fazlović.

Prijemu je prisustvovao predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve kao i Jevrejske zajednice u Tuzli i mnogi drugi.