U ponedjeljak, 26. decembra 2022. godine, u Centru za mlade u Tuzli upriličena je svečanost na kojoj su uručene zahvalnice saradnicima i prijateljima Magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja.

Urednica Magazina prof. Azra Hasanović je ovom prilikom kazala da se svih ovih godina Bosanska Sumejja trudila da svojom riječju i svojim djelom poziva na dobro i odvraća od zla.

-Na dvadeset i drugi rođendan Bosanske Sumejje, želimo se na simboličan način – uručivanjem zahvalnica, zahvaliti onima koji su svojim radom i učešćem značajno pomogli i pomažu Bosansku Sumejju. Autorima koji pišu, urednicima, dizajnerima, lektorima, fotografima koji je oblikuju, radnicima koji je štampaju, sekretaricama i distributerima koji je prenose, šalju, iz ruke u ruku dijele, čitateljima koji je čitaju, prijateljima koji je pomažu materijalno, moralno i svojim hair dovama. Svi smo mi važni, čak nezamjenjivi dijelovi zajedničkog dobra koje se zove Bosanska Sumejja, kazala je prof. Hasanović.

Prof. Meliha Terzić je petnaest godina kao glavna urednica nosila najveću odgovornost i najveću brigu o Bosanskoj Sumejji. U svome obraćanju tokom ove svečanosti, prof. Terzić je kazala kako se u redovnih dvadesetak rubrika, te u podlistku za djecu Ammar, stalno težilo ka unapređenju sadržaja Bosanske Sumejje.

-Rijetko imamo vremena i povoda zastati i osvrnuti se na ono što smo uradili. Uvijek nam je najvažnija preokupacija novi broj i nove aktivnosti. Uvijek iznova treba dati sve od sebe. Ne želim da mi ikada bude žao i da se žalim, neka ni vama poštovane i poštovani ne bude, što smo prošli i teške momente, iscrpljivanje bez predaha u nekim periodima, nespavanja i nesanice. Nema pravih poduhvata i značajnih djela bez ulaganja svih svojih snaga, pa i žrtvovanja. Nadajmo se da je svaki rad za Bosansku Sumejju za Allahovo, dželle šanuhu, zadovoljstvo, ugledajući se na Njegovog Miljenika poslanika Muhammeda, alejhi selam, poručila je prof. Terzić.

Prof. Terzić uručila je zahvalnice članicama redakcije ovog Magazina, a zahvalnice autorima uručila je prof. Hasanović. Za Bosansku Sumejju pisalo je preko 300 autora. Neki su sa samo jednim člankom pokazali da su uz ovaj Magazin, a bilo je i onih koji su godinama odano pisali za Bosansku Sumejju.

Prof. Azra Fazlović, stručna saradnica Bosanske Sumejje i autorica brojnih tekstova, kazala je ovom prilikom da je zadaća ovog Magazina osmišljavana i kreirana s namjerom da popuni mnogostruke praznine na polju edukacije o vlastitim kulturnim i tradicijskim vrijednostima žene muslimanke i njezine porodice.

-Uz veliki angažman, uspijevali smo, svi zajedno, da Bosanska Sumejja ukorači u mnoge porodice i ponudi veoma dragocjenu poruku. Njezina poruka bila je uvijek višedimenzionalana, i to je doista važna karakteristika ovog časopisa. Iako Bosanska Sumejja nije eksplicitno označena kao islamski list, s najvećom odgovornošću se vodilo računa da ukupna njezina poruka sve vrijeme ostane na tragu islamskih izvora Kur'ani-kerima i hadisi-šerifa. Nastojalo se doći do kvalitetnih i prikladnih artikulacija islamske poruke prijemčive za savremenu ženu muslimanku i njezinu porodicu, kazala je prof. Fazlović. Naglasila je da cjelokupni sadržaj ovog magazina odražava temeljna učenja islama te predstavlja doprinos savremenom razumijevanju naše vjere, kao i izraz naše bošnjačke kulture i tradicije.

Prof. Fazlović uručila je zahvanice prijateljima Bosanske Sumejje koji već godinama pružaju podršku ovom Magazinu. Zahvalnice su uručene pojedincima, medžlisima, udruženjima i medijima. Zahvalnice distributerima Bosanske Sumejje uručila je zamjenica glavne urednice Amina Đulović. Ona je naglasila značajnu ulogu saradnica koje brinu o distribuciji Magazina.

-U jednom periodu Bosanska Sumejja se mogla kupiti na trafikama, jedan dio tiraža redovno se šalje poštom, ali najveći broj primjeraka ovog Magazina je velikim zalaganjem i volonterskih radom naših saradnica prisutan u hiljadama domova širom Bosne i Hercegovine, pa i izvan naše domovine. Veliko je to dobro koje baš kao i lijepa riječ traje i povećava se sa svakim novim brojem Bosanske Sumejje, kazala je Đulović te je podsjetila na još neke projekte koji je Bosanska Sumejja realizirala a u proteklim godinama.

Tokom ove svečanosti posebno su istaknute zasluge nekoliko pojedinaca među kojima se ističu: Raifa Alagić koja je zanačajno pomogla pokretanje Magazina,  prva urednica Naida Hašimbegović-Selimović i dugogodišnja predsjednica Upravnog odbora Asima Tulumović.

Obilježavajući dvadeset godina od izlaska prvog broja, Bosanska Sumejja je prije nekoliko godina organizirala predavanje prof. dr. Ismeta Bušatlića na temu: Žena u islamu i muslimanka u historiji Bosne i Hercegovine. U januaru 2021. godine objavljen je jubilarni dvobroj ovog Magazina bibliografskog sadržaja. U decembru prošle godine, na prigodnoj svečanosti plakete Bosanske Sumejje za kontinuiranu i nemjerljivu podršku Magazinu uručene su: reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću, Melihi Terzić, dugogodišnjoj urednica Magazina, Asimi Tulumović, dugogodišnjoj predsjednica Upravnog odbora i posthumno Medini Jusić-Sofić, saradnici Magazina. Priznanja su dodijeljena Azri Hasanović, urednici Magazina, Azri Fazlović, dugogodišnjoj stručnoj saradnici Magazina, Eldini Hadžić i Nedimu Suljeviću, dugogodišnjim tehničkim urednicima Magazina, Muftijstvu tuzlanskom, Behram-begovoj medresi i Udruženju građanki „Sumejja“ Živinice.