Muftijstvo tuzlansko kao i njegovi medžlisi posvećeni su unapređenju i revitalizaciji vakufske imovine, saopštila je Vakufska direkcija nakon posjete Muftijstvu tuzlanskom.

Na osnovu direktnog uvida u stanje vakufa na području Muftijstva tuzlanskog i razmjene informacija sa predstavnicima medžlisa, delegacija Vakufske direkcije je konstatovala da skoro svi medžlisi primjenjuju normativno pravne akte koji tretiraju vakufsku imovinu, kao i činjenicu da su posvećeni ideji da perspektivnu vakufsku imovinu unaprijede i stave u funkciju kako bi ekonomski osnažili rad medžlisa i olakšali misijsko djelovanje.

Pitanje koje su posebno tretirali učesnici razgovora jeste zaštita vakufske imovine u kontekstu primjene Zakona o premjeru i katastru u bosanskohercegovačkom entitetu RS te sličnog Zakona o harmonizaciji u Federaciji BiH. Istaknuto je da je veoma važno biti prisutan na izlaganjima nepokretnosti kao i pribaviti svu neophodnu dokumentaciju o vlasništvu vakufske imovine.

U razgovoru sa domaćinima istaknuta je važnost upisa i uknjižbe svakog cantimetra vakufske imovine kao i način raspolaganja istom imovinom posebno u slučaju zakupnog odnosa.

Obzirom da je na sceni odliv stanovništva u nekim medžlisima posebno u onim koji teritorijalno egzistiraju u entitetu RS, bilo je razgovora o mogućnosti ekonomskog iskorištavanja vakufskih potencijala kako bi se ekonomski ojačali medžlisi i pomoglo lokalnom stanovništvu.

U narednom periodu pažnju je potrebno usmjeriti i prednost dati projektima koji imaju ekonomski potencijal. Može se reći da je to apsolutni zaključak svih učesnika na sastancima, te da je neophodno zajedničkim snagama poduzeti sve aktivnosti na pripremi i realizaciji samoodrživih projekata.

U periodu od 20.12. do 23.12.2022. godine, predstavnici Vakufske direkcije posjetili su medžlise IZ Kladanj, Živinice, Banovići, Tuzla, Gornja Tuzla, Čelić, Brčko, Orašje, Modriča, Bosanski Šamac i Odžak.