U velikoj sali restorana Divanhana u Brčkom održana je promocija knjige “Sloboda robije” autora hafiza Halila Mehtića. Promociju je organizovao Medžlis Islamske zajednice Brčko.

Promocija je održana u petak 24. septembra 2021. godine. O knjizi su govorili dr. Mustafa Gobeljić, dr. Ahmed Hatunić i autor dr. hfz. Halil Mehtić.

Dr. Gobeljić je govorio o ličnim iskustvima a posebno o iskustvima njegovih poznanika i kolega imama sa Službom državne bezbjednosti objašnjavajući prisutnima koliku je ta služba formalnu i suštinsku moć imala da utiče na živote imama i njihovih porodica.

Dr. Hatunić se u svom izlaganju osvrnuo na nekoliko važnih poruka koje se čitaju kroz redove ove knjige. “Jedna od najvažnijih poruka ove knjige je to da se za slobodu vrijedi boriti i u toj borbi ustrajavati jer se nesloboda i nasilje ne isplate. Svaki sistem izgrađen na nasilju i ograničavanju sloboda zasigurno doživi propast”, naglasio je Hatunić.

Dr. Mehtić se obratio prisutnima pojašnjavajući prilike u kojima se kao imam odlučno suprotstavio pritiscima agenata UDBA-e što ga je u konačnici i koštalo slobode te naglasio: “Mi nikada ne znamo kakvo je dobro u onome što nas snađe od iskušenja. Allahova je odredba da to vrijeme u ćeliji iskoristim da naučim cijeli Kur'an napamet. Upravo to zatvorsko iskustvo u mom srcu je iskorijenilo strah od ljudi.”