U naselju Dugi Dio džemata Nezuk, Medžlis Islamske zajednice Zvornik, svečano je otvorena novoizgrađena džamija.

Dugi Dio je naselje u kojem je povratak stanovništva svojim domovima započeo još u aprlu 1996. godine. Nakon višegodišnjeg okupljanja u prostoru starog mekteba 2016. godine pokrenuta je akcija za izgradnju novog objekta. Uz pomoć humanitarne organizacije Qatar Charity i sredstava koja su prikupile džematlije ovog mjesta izgrađena je džamija.

Svečanost je počela u subotu 3. augusta otkrivanjem spomen ploče sa spiskom poginulih braca i ubijenih civila ovoga mjesta. U džamiji je proučen mevlud, kojeg su izveli članovi Hora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Riječii dobrodošlice uputili su džematmski imam Mirzet-ef. Sinanović i glavni imam MIZ Zvornik Haris-ef. Mustajbašić. Vaz je održao muftija Edhem-ef. Čamdžić.

U nedjelju, 4. augusta 2019. godine, na svečanosti otvorenja džamije prisustvovao je veliki broj džematlija ovog i okolnih džemata, ali i drugih mjesta.

Skupu se obratio imam Mirzet-ef. Sinanović, a o naselju Dugi Dio i izgradnji džamije govorio je Mujkić Said. U ime Medžlisa prisutnima se obratio glavni imam Haris-ef. Mustajbašić.

Izaslanik muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića bio je Sedin-ef. Karić, glavni imam MIZ Živinice.

Ašere je proučio Nurija-ef. Čikarić, a dovu dugogodišnji imam džemata Husein-ef. Mehmedović.

Ključ od džamije izaslaniku Muftije tuzlanskog je predao predstavnik Katarske humanitarne organizacije Qatar Charity Mesud Mustafić, a džamiju je otvorila Smajić Kemija.