Druge noći manifestacije „Ramazan u Bosni“, u nedjelju 5. juna na Trgu Slobode u Tuzli, pred brojnom publikom su učestvovali dr. Sead Seljubac, Latif Moćević i Hor Nuru ajni iz Kalesije, a moderator je bio Esmir-ef. Hasanović.

Hor Nuru ajni iz Kalesije, koji je osnovan prije deset godina i iza sebe ima brojne nastupe, predstavio se u prediftarsko vrijeme izvođenjem ilahija i sevdalinki. Svoj nastup imali su i nakon teravih-namaza, kao i Latif Moćević koji je kazao da je sretan što ima priliku građanima Tuzle uljepšati ramazanske noći.

„Upućujem čestitke vjernicima za ramazan i da ispostimo od svega što je ružno i što nas odvraća od lijepog. Ono što me posebno obraduje u susretima sa mladima, sa kojima sam iftario u Tuzli, jeste kada primjetim da imamo ova dva krila koja su obavezna za letenje. Prvo je da smo obrazovani, da znamo kakav nam je put, a u isto vrijeme da smo okrenuti duhovnosti i da na taj način pravimo balans između dunjaluka i ahireta,“ kazao je Močević.

ramazan u bosni druga noc 17

Gost predavač je bio dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je govorio o ramazanu kao mjesecu Kur´ana i značaju Časne Knjige u životu vjernika.

„Kur'an treba doživljavati kao uputstvo kojim nam Allah dž.š. ukazuje na širinu svjetova u kojima živimo i usmjerava nas da osluhnemo te svjetove. Svjetove duha, duše u nama, pjesničkog u nama, vjerničkog u nama, i onoga što nam ono oko nas itekako glasno govori čak i onda kada to radi svojom tišinom. Ako svaki dan otvorimo svoju dušu, svoje srce, prema sadržajima Kur'ana imat ćemo to zadovoljstvo da svaki dan uživamo u takvoj vrsti poruka koje nas čine širokim, otvaraju nam dušu prema svjetovima u kojima živimo“, kazao je Seljubac.

ramazan u bosni druga noc 12

Program manifestacije “Ramazan u Bosni” nastavlja se u ponedjeljak 5. juna, a u programu učestvuju recitatorsko-literarna i horska sekcija Behram-begove medrese, Ajdin Hasanić, autor poučnih video klipova za mlade i predavač hafiz Edin Dedić.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

ramazan u bosni druga noc 1a

ramazan u bosni druga noc 4

ramazan u bosni druga noc 9