U džematu Ježinac, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, u nedjelju 5. septembra 2021. godine održana je svečanost povodom dvadeset godina od otvorenja džamije i nedavnog završetka njene rekonstrukcije i proširenja.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik Reisul-uleme, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail-ef. Smajlović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Refik-ef. Hodžić, predsjednik Izvršnog odbora Dževad Šehrić, imami, vakifi i brojni džematlije.

Izaslanika Reisul-uleme Ismail-ef. Smajlovića čestitao je imamu, muteveliji i džematlijama na unaprjeđenju i poboljšavanju vjerskih aktivnosti u ovom džematu.

„I kao pojedinci i kao zajednica stalno smo na iskušenju. Samo jaki i čvrsti ostaju uspravno i dostojanstveno hode svojom stazom. Po Božijem određenju, pojedinac na ovaj svijet dolazi sa čistom dušom, snagom njene čistoće se razvija iman – čvrsto uvjerenje, a onda umne sposobnosti i druge kvalitete pomažu čovjeku da se donose dobre odluke. Zato, ovom džematu, muteveliji i imamu čestitam i svi imamo razloga biti ponosni“, kazao je direktor Smajlović posebno istakavši važnost brige ovog džemata o uslovima odvijanja mektebske pouke jer je mekteb uvijek bio temelj našeg odgoja i obrazovanja, poučavanja vjeri i moralu.

U svome obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao veliko zalaganje i vrijedan rad u ovom džematu i težnju da se on i dalje razvija.

„Allah, dž.š., za one koji džamije grade, održavaju ih i brinu se o njima, te vole da dolaze u džamije, odredio je posebno mjesto u Kurani-kerimu i okitio ih velikim priznanjima, privilegijama. Allah, dž.š., je za njih  kazao da oni u Allaha i Sudnji dan vjeruju, namaz klanjaju, zekat i milostinju daju i nikoga se osim Allaha ne boje. Žive svoj život u slobodi i rahatluku. Džamije su simboli naše slobode i uz džamije nema straha. Svaka nova džamija u ovoj našoj zemlji je više slobode manje straha, više snage a manje slabosti“, poručio je muftija Fazlović.

Džamija u džematu Ježinac svečano je otvorena 4. augusta 2001.godine a vremenom se javila potreba za njenim proširenjem. Tako je u protekle četiri godine uređen molitveni prostor koji je u potpunosti rekonstruisan i proširen, uvedeno je centralno grijanje, dograđen imamski stan i mektepska učionica. Time su infrastrukturne potrebe džemata zaokružene, kaže imam Omer-ef. Majstorović.

„Možemo slobodno kazati da je ovo generacijski projekat u ovom mjestu. Ovom prilikom se želim zahvaliti svim našim džematlijama koji su ugradili sebe u ovu Božiju kuću“, kazao je Omer efendija.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić i predsjednika džematskog i građevinskog odbora Alosman Beganović. Na ovoj svečanosti mevlud su proučili imami a na kraju programa istaknuto je 36 vakifa kojima su uručene vakufname, kao i zahvalnice najzaslužnijima.