Izložba povodom trideset godina šehadeta Mustafa-ef. Mujkanovića čiji su autori Emir Šečić i Meho Manjgo otovrena je u petak, 8. jula 2022. godine, u haremu Džamije „Kralj Abdullah“ u Tuzli.

Izložbu je otvorio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Muftija je u svome obraćanju naglasio da su život i smrt rahmetli Mustafe-ef. Mujkanovića bili dostojanstveni.
“Iako je Mustafa-ef. dugo bio mučen, zločinci nisu mogli slomiti njegov duh. To je bila poruka njegovim džematlijama i svim Bošnjacima. Duh našeg naroda nisu slomili zločini kojima nema broja, pa ni najteži zločin Genocid. Jedan od simbola je Mustafa-ef. Mujkanović”, kazao je muftija Fazlović.

Otvorenju su prisustvovali glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, autor Emir Šečić, imami i džematlije.

Mustafa-ef. Mujkanović je bio imam Gradske džamije u Bratuncu i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, prvi šehid među imamima, koji je svirepo ubijen 13. maja 1992. godine nakon višednevnog mučenja.

Prema riječima jednog od autora Emira Šečića izložbu čini 13 panela na kojima je prestavljen lik i djelo Mustafa-ef. Mujkanovića. Sadržaj koji se može vidjeti na panelima jesu njegove fotografije iz najranije mladosti, školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi, rezultati njegovog rada kao imama i glavnog imama u Bratuncu. Kroz panele su predstavljena neka sjećanja njegovih najbližih saradnika i kolega o karakteru i ličnosti Mustafa-ef. Najupečatljivije slike na ovoj izložbi jesu one koje govore o gnusnom ubistvu Mustafa-ef., njegovim posmrtnim ostacima i izjavama svjedoka koji su svjedočili njegovom šehadetu.

Ova izložba je dio ovogodišnjeg programa „11. juli u Tuzli“ koju Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizuje u saradnji sa Institutom za društvena i religijska istraživanja, Koordinacijom boračkih organizacija Grada Tuzla, Narodnim pozorištem Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla, JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“ i Centrom za multidisciplinarna istraživanja.