Iz štampe je izašao šesti broj Edukativnog magazina Moj ramazan, koji je pripreman u saradnji s Odjelom za brak i porodicu, Mrežom mladih i profesorima islamske vjeronauke Muftijstva tuzlanskog.

O ramazanu u školama pisali su učenici iz Tuzle, Gradačca, Brčkog, Gračanice i Živinica, te njihove profesorice islamske vjeronauke. Ovaj prelijepi splet učeničkih razmišljanja i doživljaja ramazana pripremila je Lejla Husić.

Svojih ramazana iz djetinjstva, te onih koji su se nizali poslije, prisjetili su se poštovani Meliha Terzić i Hasan Spahić. Tekst je pripremio Alem Dedić.

Napredak novih tehnologija, digitalnih medija i društvenih mreža, pjesništvo i umjetnost riječi potisnuo je u drugi plan. O tradiciji ramazanije i idije (ramazanskih i bajramskih pjesama) u bošnjačkoj poeziji pisao je Nedim Alić.

Ramazan je velika prilika za promjene, razgovor sa samim sobom, razmišljanje o darovanim nam blagodatima i zahvalnosti. O zahvalnosti u ovom broju piše Almedina Imširović.

U ramazanu smo posebno zaokupljeni dovama u kojima za oprost molimo Onoga Koji mnogo prašta. Naši imami su zajedno sa džematlijama imali običaj da poslije akšam-namaza i sabah-namaza uče istigfar, završavajući ga kelimei-šehadetom. Na taj način su dva puta dnevno, ujutro i naveče, iskazivali kajanje za učinjene pogreške. I tako svaki dan. O istigfaru, olakšanju svake tegobe i Allahovom lijepom imenu El-Afuvv – Onaj Koji prašta tekstove su pripremili Alma Poljić-Alić i Edin-ef. Alić.

Lejletul-kadr je noć u kojoj je Milostivi obasjao stvorene svjetove Svojim rahmetom spuštajući Kur'ani-kerim, Časnu Knjigu koja naša srca i duše čini posebnim. U mjesecu ramazanu post je centralni ibadet kojim pokazujemo spremnost za ostavljanjem prolaznog radi vječnog. Blještavo svjetlo vječne Božije Riječi i Propisi posta tekstovi su u kojima o Objavi i postu pišu dr. Sead Seljubac i hafiz Redžo-ef. Sivić.

Tradicionalno, i u ovom broju objavljena je ramazanska poruka muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića.

Ove godine na naslovnoj strani je Sultan Abdul-Azizova (Azizija) džamija u Orašju. Autor fotografije je Asmir Šadić. Izdavač ovog magazina je Muftijstvo tuzlansko a može se čitati i preuzeti OVDJE.