Hafiz Kenan Musić održao je predavanje u džamiji Kralj Abdullah.  Hafiz Musić govorio je na temu: „Resulullah s.a.v.s. i metode odgoja ličnosti“.

Na samom početku predavanja hafiz Musić kazao je da čovjek treba bježati Allahu od svega onoga što je prolazno i od svojih prohtjeva.

– Onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan niti Allahu. Treba reći hvala ljudima kada ti pomognu u životu. Treba beskrajno zahvaljivati Allahu, ali i ljudima kada nešto dobro nama učine. Moramo se učiti lijepom ponašanju u praksi – naglasio je hafiz Musić.

Islam je lijepo ponašanje prema roditeljima i prijateljima

Istaknuto je da su djela i stanje srca bitnija od riječi. Islam nas uči lijepom karakteru i ponašanju. Vjera je u karakteru i u lijepom ponašanju prema roditeljima, supružnicima, prijateljima, porodici i komšijama.

– Zamka je da govorimo šta islam nije. Tu trošimo ogromnu energiju. Pokažimo svima šta islam jeste, a ne šta nije. Tražimo od Allaha da nas uputi ka najboljem karakteru i ponašanju, i udalji nas od lošeg karaktera. Vrijednost insanu daje činjenica da stalno radi na svom karakteru. Čovjek treba nastojati da popravi svoj karakter i  osobine. Da bude darežljiviji, skromniji, ne bude nezahvalan prema onima koji mu pomognu – ističe hafiz Musić.

Metode odgoja ličnosti

Važno je da svaki pojedinac bude svjestan da lijepo ponašanje i svijest o Allahu vodi ka džennetu. Ljudi morajau izgraditi svoj sistem vrijednosti u životu.

Hafiz Kenan Musić govorio je o najvažnijim metodama odgoja ličnosti. Te metode svaki istinski vjernik mora unijeti u svoj život i ponašanje.

– Prvo bih naglasio inicijativu. Insan u odgoju svoje ličnosti mora biti u inicijativi. Djelovati proaktivno. Stalno analizirati sebe i svoje ponašanje. Zatim mora komunicirati i razgovarati. Danas među muslimanima vlada osjećaj da ne mogu razgovarati. Nemojmo rušiti mostove. Kultura tišine samo gradi probleme. Previše imamo problema da bi jedni drugima bili problemi – posebno naglašava hafiz Musić.

Važnost kvalitete

Osim inicijative, razgovora i komunikacije, hafiz Musić govorio je i o ostalim segmentima odgoja ličnosti.

Naglašeno je da treba graditi na onome što već ima, za šta postoji dobra osnova i  biti konstruktivan.

Kvaliteta igra bitnu ulogu u odgoju ličnosti. Ona je bitnija od kvantiteta. Treba se osloniti na one kvalitete koje će dati osjećaj radosti u srcu. Kada postimo ili učimo moramo se truditi da sve bude kvalitetno.

Treba naglasiti da je predavanje sa hafizom Musićem organiziralo Muftijstvo tuzlansko i MIZ Tuzla.