U nedjelju 17. 4. 2016. godine u džematu Ševar – Kiseljak, Medžlis IZ Tuzla, vladala je posebna svečana atmosfera, koja dosad nije zabilježena u historiji postojanja ovog džemata. Naime, ovoga dana upriličena je hatmenska svečanost za 52 polaznika.

Prvi put u svom životu hatmu su položila 22 polaznika starijeg uzrasta, od 23 do 76 godina. Pored odraslih, hatmu je položilo i 30 učenika iz mekteba. Nekima je ovo također bila prva hatma, a nekima i treća. Hatmu je zajedno položilo i nekoliko bračnih parova.

Imam džemata Ševar – Kiseljak mr. Muamer-ef. Hasanbašić s ponosom i zadovoljstvom predstavio je nove učače časnog Kur’ana, a i njih i one koji hatmu polažu već više puta podstakao na nastavak druženja sa Knjigom Uzvišenog Allaha. Tokom hatmenske svečanosti, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla hfz. Ahmed ef. Huskanović uručio je polaznicima diplome i održao prigodan vaz u kojem je ukazao na vrijednost i važnost učenja Kur’ana i na blagodat koju je ovim polaznicima ukazao Uzvišeni Allah, izabravši ih u odnosu na tolike druge ljude da se posvete ovom hairli djelu od kojeg će korist imati i na dunjaluku i na ahiretu.

Ovom svečanom događaju prisutvovalo je oko pet stotina džematlija i gostiju.