Hvala Allahu Gospodaru svjetova. Njemu Svemilosnom se zahvaljujemo i od Njega Uzvišenog pomoć i oprost tražimo.

Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed, a.s., Njegov rob i Njegov Poslanik. On ga je poslao da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.

Molimo Allaha, našeg Gospodara, da nas uvede među one koji se Njemu i Njegovom Poslaniku ramazanskom pokornošću pokoravaju. Mi smo Allahovi robovi i Njemu se vraćamo.

Poštovana braćo i sestre!

U Svojoj posljednjoj Knjizi, Allah, dž.š., svjedoči o ramazani-šerifu kao mjesecu objave Kur'ani-kerima koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla sve do Sudnjeg dana. (El-Bekare, 185.). Druga najvažnija odlika ovog mjeseca jeste post koji se u njemu neizostavno obavlja, a Allah Uzvišeni ga je Svojim robovima propisao da bi bogobojazni bili i da bi se grijeha klonili (El-Bekare, 183.).

Pomenuta dva obilježja ramazanskom vremenu daju nenadmašnu vrijednost što na upečatljiv način potvrđuje i sura El-Kadr ističući neizmjernu veličinu noći početka objave Kur'ana plemenitog a ona je u okrilju ovog mjeseca.

O ramazanskim jedinstvenim vrijednostima pored kur'anskog teksta najrječitije govori Muhammed, a.s., kao što se to pokazuje u njegovoj hutbi kojom pred kraj mjeseca ša'bana najavljuje mubarek-ramazan: O, ljudi, dolazi vam veliki i blagoslovljeni mjesec u kome se nalazi jedna noć bolja od hiljadu drugih mjeseci. To je mjesec čiji je post Allah učinio obavezujućim – farzom, a njegove teravih-namaze i druge noćne ibadete dobrovoljnim. Ko god se u ovom mjesecu približi Allahu, dž.š., čineći bilo kakvo dobro djelo jednak je s onim koji je obavio strogu dužnost – farz izvan ovog mjeseca, a ko obavi farz u ovom mjesecu u ravni je s onim ko je obavio sedamdeset farzova izvan ramazana. To je mjesec strpljivosti, a nagrada za istinsku strpljivost je Džennet. Ramazan je mjesec saosjećanja sa svojim najbližima… (Ibn Huzejme u Sahihu, El-Bejheki, Ibn Hibban)

Ova kur'anska i hadiska podsjećanja na mjesto koje pripada mubarek-ramazanu u našoj vjeri mogu biti važna, pa i dovoljna, kako bi se razumjela ushićenja i revnosne pripreme muslimana za susret s blagoslovljenim ramazanskim vremenom. I u našoj bosanskoj tradiciji oduvijek je šehri-ramazan otvarao svijetle horizonte nade. Njegovi blagoslovi su se poimali još dragocjenijim u vremenima većih kušnji i izazova. Stoga nije teško osjetiti da smo u ovogodišnjoj predramazanskoj stvarnosti, ispunjenoj zebnjom i zabrinutošću zbog naglog širenja bolesti i opće prijetnje po zdravlje ljudi, s posebnim optimizmom otvorili svoje duše za susret s mjesecom neizmjerne Božije milosti i dobrote. S ramazanom očekujemo brži izlazak iz stanja mnogostukih opterećenja i već vidnih posljedica, ali pokazujemo i veliku spremnost da snažno prigrlimo njegove časne ibadete.

Braćo i sestre, drage naše džematlije!

Danas je naročito važno da ramazan među nas unese novu odlučnost i snagu kako bismo olakšali jedni drugima i popravili stanje u kojem se nalazimo. Pored najzaslužnijih među nama koji danonoćno brinu o zaštiti ljudskog zdravlja, egzistenciji i sigurnosti ljudi, na čemu im dugujemo veliku zahvanost, od svih nas se očekuje daleko više u vremenu koje je pred nama.

Naš plemeniti poslanik Muhammed, a.s., bio je najveći uzor u spremnosti da pomaže ljudima i da im pruži utjehu. Prema svjedočenjima njegove generacije, vrhunac Poslanikovog, a.s., dobročinstva i plemenitosti bio je u ramazanu. U vremenu u kome smo sada ovo je posve važna poruka svima nama. Pored toga, ramazan će nas posebnom snagom posta i strpljivosti dodatno osnažiti u našoj porodičnoj i društvenoj disciplini i odgovornosti koje su nam potrebne.

Stoga smo istinski radosni i Allahu, dž.š., beskrajno zahvalni što su nam se otvorila plemenita vrata blagoslovljenog ramazanskog vremena. U njemu će nas snažnije nadahnuti mudrost kur'anske istine, a svjetlo ove plemente Knjige jače će obasjati naš pravi put. Obnovit ćemo svoj iman i pokazati spremnost da potpunije obavljamo ibadete naše vjere. Namazom i postom ćemo se približiti Gospodaru svjetova, a zekat i sadekatu-l-fitr će zaštiti naše imetke i porodice. Još više ćemo brinuti jedni o drugima nastojeći da u tome slijedimo primjer časnog poslanika Muhammeda, a.s. Snaga našeg džemata će i u ovim posebnim okolnostima doći će do izražaja. Nije nam lahko podnijeti to što još uvijek nismo okupljeni u našim džamijskim safovima, ali se nadamo ponovnom brzom susretu u ovim našim zajedničkim blagoslovljenim kućama. Međutim, mi smo sve vrijeme ostali čvrsto vezani za svoje imame, braću i sestre, džemate, medžlise i Zajednicu. I ovaj ramazani-šerif će to kod nas dodatno potaknuti kao što je bilo i ranije.

Braćo i sestre!

Allah, dž.š., svakome od nas poručuje:

I spominji ime Gospodara svoga i Njemu se potpuno posveti! On je Gospodar Istoka i Zapada! Nema Boga osim Njega, i Njega uzmi za zaštitnika. (El-Muzzemil, 8-9.)

Pomno poslušajmo ovaj uzvišeni poziv, te našu predanost Gospodaru svjetova i najboljem Zaštitniku istinski pokažimo u blagoslovljenom ramazani-šerifu. To je doista posebno vrijeme u kojem je, kako se neposredno uz govor o ramazanu i postu u Kur’anu, a.š., kaže, Svemilosni blizu robovima Svojim kada Mu se obrate. Uzvišeni, obećava da će se dovi molitelja zasigurno odazvati. 

…odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli… (El-Bekare, 186.).

Stoga se pripremimo da u ovom vremenu uvećanih kušnji i neizvjesnosti zamolimo Svemogućeg za olakšanje i više providnosti za sve ljude u ovoj našoj lijepoj domovini.

Ovom prilikom ćemo ukazati na dvije dove koje nam mogu u svakom trenutku uliti novu snagu i učiniti nas sretnim i postojanim u našem svakodnevnom životu. Enes ibn Malik nas obavještava da je Muhammed, a.s., najviše učio slijedeću dovu: Allahumme atina fi-d-dun'ja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten vekina azbe-n-nar. / Allahu naš, daj nam na ovom i na onom svijetu dobro i sačuvaj nas džehennemske kazne. (Muslim) Prema važnim tumačenjima, dobro koje u njoj molimo na ovom svijetu odnosi se na pokornost Allahu, dž.š., (ibadet) i blagodat zdravlja, a dobro na Ahiretu podrazumijeva Džennet i oprost grijeha. Zato mnogo učimo ovu dovu koja je većini od nas dobro poznata.

Prenosi se da je jedan čovjek zamolio Allahovog poslanika, a.s., da ga poduči riječima kojima će upućivati dovu Uzvišenom Gospodaru kada od Njega nešto traži. Poslanik, a.s., mu odgovori: Reci: Allahummagfir li verhamni, ve ‘afini, verzukni. / Allahu, oprosti mi i smiluj mi se. Zaštiti me i opskrbi me. Potom je Muhammed, a.s., spojio svoje prste do palca i poručio: Ovim riječima ćeš sastaviti i svoj dunjaluk i Ahiret. (Muslim)

Cijenjeni vjernici!

Poželimo da svi ljudi u ovom vremenu osjete olakšanje i smiraj koji se spuštaju s ramazanom. Međusobno se podstičimo u obavljanju ramazanskih ibadeta i dobrim djelima. Neka bogobojaznost (takvaluk) bude naša najbolja ramazanska opskrba. Tako se možemo nadati velikom Allahovom, dž.š., rahmetu i magfiretu, te Njegovoj zaštiti od iskušenja ovog svijeta koja nismo u stanju podnijeti, kao i spasu od ahiretske kazne.

Molimo Allaha, dž.š., da olakša bolesnima, iznemoglima i ožalošćenima, te da nam svima uveća nadu u Njegovu svekoliku milost i pomoć. Neka nas Stvoritelj svjetova nadahne i uputi da istrajno pomažemo jedni drugima.

Ramazan šerif mubarek olsun!


Džamija Behram-begove medrese u Tuzli
1. ramazan 1441./ 24. april 2020.