Nakon što je top označio vrijeme završetka posta, a sa džamija se začuli ezani i na munarama upalili kandilji, u četvrtak 16.6.2016. godine, više od 2.200 građana se iftarilo. Iftar na otvorenom u ovom gradu po prvi put je organizirala istanbulska Općina Bajrampaša, u okviru projekta ˝Konvoj berićeta˝.

Veliki iftar na otvorenom, u organizaciji Istanbulske Općine Bajrampaša, a u saradnji s Općinom Srebrenik i Medžlisom IZ-e Srebrenik, upriličen je i u Srebreniku. Iftar za više od 2.200 postača održan je u četvrtak 16.6.2016. godine i to je najmasovniji iftar ikada održan na području ove općine. U okviru iftara izveden je i vjersko-kulturni program s bogatim sadržajima, kada su učeni odlomci iz Kur’ana, ilahije i kaside, te nastupila Melika Moranjkić.

Vjernicima, postačima i građanima obratili su se općinski načelnik dr. Nihad Omerović i Gokhan Balekoglu, zamjenik gradonačelnika Bayrampaše, Refik-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik, te dr. Sead-ef. Seljubac pomoćnik muftije tuzlanskog.

„Pod sloganom ´Ramazan na Balkanu´ već 13. godinu organizujemo iftare širom ove regije. Obilazimo balkanske gradove i misija nam je da podijelimo i širimo prijateljstvo širom Balkana, a u svakom gradu odziv je veliki. Kada vidimo koliko je interesovanje građana, duša nam je puna volje i snage da nastavimo s ovim projektom“, kazao je Gokhan Balekoglu, pomoćnik načelnika Općine Bajrampaša.

Prema nezvaničnim informacijama, ovome iftaru je prisustvovalo preko 3.500 građana.