U izdanju Muftijstva tuzlanskog i Instituta za društvena i religijska istraživanja iz štampe je izašla knjiga “Vjerski službenici vakufskog povjerenstva u Tuzli sredinom XX stoljeća” autora dr. Seada Seljubca.

Svaka knjiga koja osvjetljava prošlost bosanskohercegovačkih muslimana refleksno izaziva golemo zanimanje stručne, naučne i kulturne javnosti. Jedna od takvih knjiga je i knjiga dr. Seada Seljubca, dugogodišneg profesora u Behram-begovoj medresi u Tuzli i rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Knjiga dr. Seljubca osvijetlila je jednu dosta maglovitu i zatamnjenu dionicu organizacije i rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno Vakufskog povjerenstva u Tuzli, sredinom dvadesetoga stoljeća, navodi u predgovoru knjige doc. dr.  Šefko Sulejmanović.

Dr. Seljubac je, stjecajem sretnih okolnosti, došao u posjed originalnog dokumenta pod nazivom: Islamska vjerska zajednica / Vakufsko povjerenstvo u Tuzli / Kartoteka vjerskih službenika na području ovog povjerenstva od 1950. god. U navedenom dokumentu se susreo s mnogim zanimljivim, poznatim i manje poznatim imenima, o kojima je želio (sa)znati nešto više. I tako je započelo njegovo znanstveno propitivanje i prikupljanje podataka, najprije kod kolega i prijatelja po džematima i u medžlisima, a potom u knjigama, dostupnim bibliotekama i arhivskim depoima. Na kraju, nakon kritičke provjere i obrade prikupljenih podataka, nastala je ova reprezentativna knjiga, neprocjenjive dokumentarističke vrijednosti.

Pored (s)razmjerno detaljnog navođenja biografskih podataka vjerskih službenika, na početku svakog poglavlja navedeni su i važni podaci o svakom džematu Vakufskog povjerenstva u Tuzli, od “Džemata Tuzla“, do “Džemata Gornje Hrasno“. Radom je obuhvaćeno 18 pripadajućih džemata i 95 vjerskih službenika.