U okviru Programa obilježavanja 26. godišnjice Genocida u Srebrenici u Domu kulture Srebrenica 8. jula 2021. godine održana je promocija video-spota za pjesma “Julsko jutro”.

Riječ je o video-spotu snimanom u Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari, kojeg je realizirala produkcijska kuća HudHudPro iz Sarajeva a koji, uz izvanrednu glasovnu izvedbu učenice Gazi Husrev-begove medrese Esme Zulić, donosi toplu i upečatljivu priču o postratnoj sudbini Srebreničana.

Djeca koja se pojavljuju u ovom spotu žive u Srebrenici i potomci su ubijenih u Genocidu. Sama pjesma, pisana iz perspektive porodica žrtava Genocida, nosi emotivnu i iskrenu poruku bola, ponosa, ali i nade u bolju budućnost.

Muziku i aranžman uradio je Eldin Huseinbegović, a tekst je napisao Edin-ef. Mezit.

– U stihove su utkana sjećanja na najmilije, zatim bol i ponos, te ljubav prema Srebrenici kao i iskrena želja za mirom i nada u bolje sutra – kazao je Edin-ef. Mezit.

Produkcijska kuća HudHudPro na čelu s Nevresom Softićem te Ajdinom Hasanićem, u svom prepoznatljivom stilu, potrudila se da videospot koji prati “Julsko jutro”, s prizorima snimanim na autentičnim lokacijama u Memorijalnom centru Potočari, Srebrenici i kanjonu rijeke Drine, bude vrhunsko djelo video produkcije koje će gledaocima dočarati istinski upečatljivu, emotivnu priču.

– Fokus u ovom projektu je na djeci, na budućnosti Srebrenice, na onome što je fascinantno u Srebrenici, a to je broj djece koji je rođen nakon genocida u Srebrenici, a koji danas tu žive i žele ostati u ovom gradu. Tražili smo način kako da toj djeci damo na važnosti, ali da ipak pokušamo i podsjetiti na Genocid i stradanje Bošnjaka u Srebrenici. Mislim da smo uspjeli zaokružiti priču – kazao je Nevres Softić.

Projekat “Julsko jutro” podržali su Muftijstvo tuzlansko, Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, Medžlis Islamske zajednice Srebrenica i Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.