Redovna godišnja kontrola rada mekteba na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina obavljena je u subotu 7. novembra 2015. godine. Komisija Muftijstva tuzlanskog sagledala je i analizirala rad četiri mekteba u džematima u općni Ugljevik, te rad i aktivnosti Mektebskog centra u Bijeljini.

Komisiju Muftijstva sačinjavali su dr Sead ef. Seljubac, pomoćnik Muftije tuzlanskog za vjersko djelovanje i obrazovanje, Mensur ef. Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese, Muhamed ef. Rizvić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Teočak, Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i Omer ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja.

U kontroli rada mekteba učestvovali su i članovi Izvršnog odbora MIZ Bijeljina, a domaćini su bili džematski muallimi, mutevelije te glavni imam Samir ef. Camić. Nakon izlaska na teren i sagledavanja stanja, održan je sastanak na kojem su prezentovani rezultati analize rada i aktuelnih problema te načinima unapređenja rada mekteba. Zaključeno je da u većini mekteba postoje dobre pretpostavke za još bolju organizaciju i odvijanje mektebske nastave.

Članovi komisije objektivno i kritički su govorili o svojim utiscima, a muallimi su imali priliku da obrazlože svoja iskustva u realizaciji mektebske nastave u povratničkim džematima. Dr Sead ef. Seljubac istaknuo je da je napredak u odnosu na prethodni period osnovno i najpouzdanije mjerilo rada mekteba. Kazao je da saradnja četiri medžlisa na sjeverositoku Bosne i hercegovine može biti dragocjena u pogledu razmjene iskustava i upoznavanja sa dobrom praksom, ali i upoznavanja sa načinima rješavanja aktuelnih problema.

{gallery}1011150{/gallery}