Medžlis IZ-e Janja ima praksu da sve učenike koji upišu neku od medresa u Bosni i Hercegovini stipendira i ta praksa traje od prve učenice koja je poslije rata 2002. godine upisala Behram-begovu medresu u Tuzli.

Tako je i ove godine u ponedjeljak, 24. novembra u prostorijama Medžlisa održan sastanak na kojem su učenici, njih 12, koji pohađaju Behram-begovu medresu i Karađoz-begovu medresu, potpisali ugovore o stipendijama, koje im dodjeljuje Medžlis za tekuću školsku godinu.

Sastanku je prisustvovao i izaslanik muftije tuzlanskog prof. Asmir Imamović koji je pohvalio ovakav poduhvat Medžlisa. Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Janja Omer-ef. Camić, koji je naglasio da je ove godine izdvojeno 20.000 KM za stipendije.

Ugovore s Medžlisom potpisali su roditelji maloljetnih učenika, a posebna pažnja obraćena je na činjenicu da su od uslova koji se zahtijevaju vrlo dobar prosjek ocjena te primjereno vladanje.

Novac za stipendiranje učenika sakupljen je od sergija, raznih projekata, članova fonda te od Večeri Kur'ana koje su organizirane u inostranstvu, u kojima su učestvovali upravo učenici i svršenici medresa. Velika pomoć za ovaj fond dobijena je i iz Švajcarske. Obaveza svakog stipendiste jeste da po stupanju u radni odnos nakon završenog školovanja odvaja 1% od svoje plate za ovaj fond.

{gallery}2711140{/gallery}