S ciljem podizanja svijesti vjernika o izvršenju islamske obaveze zekata, u petak 23.09.2022. godine, na području Medžlisa IZ Kladanj u posjeti su bili članovi Uprave za vjerske poslove Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, mr. Meho-ef. Šljivo, voditelja odjela za hatabet, vaz i iršad te hfz. mr. Muriz-ef. Mešić, stručni saradnik u odjelu za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Bila je ovo prilika da se rukovodstvu Medžlisa, imamima i svim uposlenicima, a posebno vjernicima prenesu riječi zahvalnosti na postignutim rezultatima, posebno na polju prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, u čemu Medžlis Kladanj bilježi stalni porast.

U prijepodnevnim satima je održan sastanak s rukovodstvom Medžlisa na kome je predsjednik Medžlisa Sakib Hajdarević predstavio rad, uspjehe, rezultate ali i poteškoće s kojima se susreće ovaj Medžlis. Glavni imam Asim-ef. Esmić je informisao članove Uprave za vjerske poslove o aktivnostima na području ovog malog, ali kompaktnog i vrijednog Medžlisa, prezentirajući rezultate na polju mektebske nastave, rada s mladima, rada s odraslima, unapređenju vakufske imovine i saradnji sa širom društvenom zajednicom.

Nakon domaćinskog prijema i lijepih vijesti o radu Medžlisa, gosti su se uputili u džemate Gradske džamije, Tareva i Stupara gdje su džematskim bibliotekama uručili prigodne poklone, održali hutbu i predvodili džuma-namaz. U svim džematima je proučena i hajr-dova za bereket i zaštitu od teških iskušenja.

Poslije džuma-namaza upriličen je radni sastanak s imamima Medžlisa prilikom kojeg su imami prenijeli iskustva rada u svojim džematima te predstavili projekte na kojima trenutno rade.