Medžlis Islamske zajednice Tuzle je u utorak, 14. februara 2023. godine bibliotekama osnovnih škola „Pasci“ i „Novi Grad“, te Gimnazije „Ismet Mujezinović“ darovao gotovo 500 novih lektirnih naslova.

Škole je posjetio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović sa imamima i saradnicima.

Hafiz Huskanović je, između ostalog, istakao da je cilj ovog projekta da se učenicima omogući da brže i lakše dolaze do lektirnih naslova koji se obrađuju po nastavnom planu i programu u školama TK. Ističući važnost čitanja, sticanja znanja i benefita koji dolaze s njim, glavni imam Huskanović, je pozvao učenike da budu vrijedni i marljivi, istrajni u onome što rade, te je posebno istakao značaj i mjesto roditelja u životu svakog djeteta. Pozivajući ih da ne zaborave da su im roditelji podrška i snaga, na koje, uz znanje koje stiču, uvijek mogu računati.

Pomenute škole su dio ovogodišnjeg projekta darivanja knjiga kojeg Medžlis Tuzla realizuje već treću godinu zaredom, sa željom da da doprinos kvalitetnijem obrazovanju i unapređenju čitalačkih navika u tuzlanskim školama. Posjete školama i darivanje knjiga je simbolično upriličeno na Međunarodni dan darivanja knjiga.

Učenici sve tri škole su, zajedno sa profesorima, kao vid zahvalnosti za ovaj gest priredili prigodne programe koji su izveli. Riječima zahvalnosti, tokom programa obratili su se i direktori škola Elvir Fejzić, Sabina Jogunčić i Amela Zaimović. Medžlisu Tuzla uručene su i zahvalnice za darovane knjige.

Vrijedi naglasiti da se lektirni naslovi koji se doniraju školama biraju u saradnji sa školama i uposlenicima, te se daruju oni naslovi koji su deficitarni u bibliotekama, a koji su predviđeni nastavnim planom i programom. Projekat se realizuje uz podršku Aktiva vjeroučitelja Medžlisa Tuzla, a planirano je da obuhvati i druge osnovne i srednje škole. Današnje darivanje knjiga jedna je od aktivnosti programa obilježavanja Dana Medžlisa Tuzla koji se obilježava 15. februara, na dan kada je 1572. godine Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku.

Projekat darivanja knjiga osnovnim i srednjim školama u Tuzli započeo je 2021. godine. Do danas je obogaćen bibliotečki fond devet škola (šest osnovnih i tri srednje) sa ukupno 1.510 lektirnih naslova.