U Sarajevu je 5. april 2019. godine, prigodnim programom svečano otvorena manifestacija „Dani vakufa u BIH“. Manifestaciju je otvorio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

„Vakufi su od prvih stoljeća islama bili ne samo još jedan način na koji su muslimani iskazivali svoju odanost Jednom Bogu nego i način na koji su svjedočili svoju predanost idejama zajedničkog dobra i društvene odgovornosti. Vakufi su više nego i jedna druga islamska institucija u muslimanskoj civilizaciji doprinijeli afirmaciji ideala slobode kako među pojedincima tako i u muslimanskom kolektivitetu“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, te se zahvalio svim vakifima u našoj domovini ali vakifima iz Republike Turske, Države Kuvajt, Kraljevine Saudijske Arabije i Države Katar koji su prepoznali značaj samoodrživosti na ovim prostorima i pomogli u uspostavljanju novih vakufa.

Uručena je i plaketa za najistaknutijeg vakifa za 2018. godinu, a ovu titulu ponio je Meho Tepić, koji je sa svojom porodicom u potpunosti obnovio džamiju u naselju Petriča u Srebrenici, u koju je uložio oko 600.000 KM ličnih sredstava. U Genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici Mehi su ubijena tri brata. Džamiju u Petriči je obnovio kao vakuf za svoja četiri brata, tri bratića i sve šehide u Srebrenici, te joj je i dato ime „Šehidska džamija“. Njezina izgradnja je počela 2017. godine, a najveći dio poslova je završen u 2018. godini kada je džamija i otvorena.