Polaznici mektebske nastave džemata Babunovići, Medžlis IZ-e Srebrenik, zajedno sa imamom i muallimom Ahmed-ef. Mujkićem i predsjednikom džematskog odbora Safetom Sarajlićem, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, posjetili su Gradačac.

Tim povodom 70 mekteblija su boravili na Kuli Zmaja od Bosne, a posjetili su i spomenik Ljiljan i oklopni voz.
Mekteb džemata Babunovići svake godine za svoje polaznike organizuje obilazak i historijski čas u nekome od mjesta u BiH, obilježi važne datume kako u Hidžretskom kalendaru tako i značajne datume naše domovine BiH.

“Ove godine odlučili smo posjetiti općinu Gradačac i njene znamenitosti koji su od izuzetnog značaja u historiji BiH, kao npr. oklopni voz, koji je simbol odbrane bedema države, ili spomenik Ljiljan koji je na mjestu gdje su se vodile značajne bitke, gdje su pali mnogi životi,” istakao je efendija Mujkić.

Prilikom obilaska ovih značajnih mjesta muallim Mujkić je govorio o značaju Dana državnosti, kao i mjesta koje su mekteblije posjetile, te borbenom putu, borcima, poginulim borcima, zlatnim ljiljanima, kao i o Husein-kapetanu Gradaščeviću.