U centru Kralj Fahd u Sarajevu 13. maja održano je drugo po redu takmičenje iz hifza tri džuza
Organizator takmičenja bili su Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ i Kulturni centar Kralj Fahd.

U cjelodnevnom takmičenju učestvovlo je 17 takmičara, koji su pred komisijom u sastavu hafiza Mensur Malikić, Dževad Šošić i Ammar Ebu Humejd učili napamet tri džuza koja su znali napamet. Moderator takmičenja je bio Zijad Suljić, koji je upoznao prisutne o propozicijama takmičenja, a direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović je u svom obraćanju istakao da je ovo najbolji uvod i doček u predstojeći mjesec ramazan.
“Ono što činimo za hifz i mekteb je ono što ulažemo u našu budućnost i nadamo se da će omladina potvrditi i opravdati povjerenje radi budućnosti islama i muslimana na ovim prostorima. Sigurno da mi svake godine pokušavamo dati novi sadržaj ovim programima, a raduje me da su danas prisutni i učenici škole iz Travnika, a mi ćemo narednih godina imati ovdje i druge škole Kur'ana iz BiH. Raduje nas što će se uspostaviti druženje među našom ovom mladosti”, kazao je Abdibegović, zkoji je istakao da škole Kur'ana ne mogu zamijeniti mektebe, jer mekteb ostaje primarna i osnovna zadaća. “Imamo onih koji vole učiti povijest, ahlak i omogćit ćemo im da se takmičenje u tome, a drugi koji uče hif imat će četiri nivoa takmičenja u učenju Kur'ana”, kazao je Abdibegović.

Takmičenju je prisustvovao i ambasador Nj.E. Hani Abdullah M. Mominah i zamjenik direktora Kulturnog centra Kralj Fahd Bender Al Ajmi.
Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je Muhamed Čirak iz Tuzle, drugo mjesto pripalo je Sumeji Sjerotanovićiz Zenice, a treće mjesto osvojila je djevojčica iz Novog Pazara Hanana Tomić.

(www.preporod.com)