Džemat Potpeć  nalizi se 11 kilometara jugo-istočno od Srebrenika  pored  magistralnog puta Srebrenik- Tuzla. Ovaj džemat formiran je u danima posljednje agresije na BiH zbog naseljavanja ovog mjesta prognanim bošnjačkim stanovništvom, u najvećoj mjeri iz Podrinja, Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

U džematu se nalazi džamija u izgradnji, i radovi su u završnoj fazi. Do 2010. godine sve vjerske obrede izvršavali su u privatnim kućama. Tako, 2010. godine napuštaju privatnu kuću koja je bila ustupljena na korištenje Islamskoj zajednici i prelaze vršiti svoje obrede u započetoj džamiji, gdje se i danas nalaze.

Nakon što je 24.09.2015. godine u prostorijama MIZ-e Srebrenik potpisan ugovor, između građevinske firme ITK Musić i Medžlisa IZ-e Srebrenik, o izvođenju građevinskih radova na džamiji ofvog džemata, danas (6.10.2015. godine) je izvođač radova i uveden u posjed, i u prisustvu predstavnika građevinskog odbora za izgradnju džamije i nadzornog odbora i precizirani osnovni principi na kojima će biti utemeljeni naredni radovi.

potpec izgradnja 151

(D.B.)