Semdamnaesta kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 2019 održava se u Zvorniku od 6. do 16. juna ove godine. Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije 2019, bit će dodijeljena novinaru Salihu Brkiću. Ovu informaciju je, u ponedjeljak 3. juna, na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopštio predsjednik Organizacionog odbora Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

“Zadovoljstvo mi je obznaniti da je Organizacioni odbor ove manifestacije donio odluku da se prestižna Povelja Hasan Kaimija za životno djelo u 2019. godini dodijeli novinaru Salihu Brkiću. Gospodin Salih Brkić je skroman, ali veliki čovjek. Jedan je od najmarkantnijih novinara našega vremena, borac za ljudske vrijednosti, posebno predan istini i pravdi. Želimo mu dobro zdravlje i dug život, te od njega očekujemo još puno vrijednih djela za naše društvo i domovinu. Na ovaj način organizatori  ove manifestacije odaju zasluženo priznanje gospodinu Salihu Brkiću. Ovo je istovremeno i priznanje ovo važnoj profesiji i svim novinarima koji svakodnevno ulažu napore na putu očuvanja zajedničkih ljudskih vrijednosti,“ kazao je muftija Fazlović. On je istakao da je manifestacija Dani Hasana Kaimije naša najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija na istoku naše domovine, u Podrinju, u Zvorniku.

“Zahvalni smo svima koji su nam pomagali da već sedamnaest godina istrajavamo u ovoj manifestaciji. Nadamo se da će i ovogodišnja manifestacija biti veliki podstrek za Bošnjake na Drni i da će im uliti dodatno samopouzdanje i snagu za njihov svakodnevni život,” istakao je muftija Fazlović.

Pet djela u užem krugu potencijalih dobitnika nagrade Hasan Kaimija

Dr. Sead-ef. Seljubac, potpredsjednik Organizacionog odbora, kazao je da su u užem krugu potencijalnih dobitnika nagrade Hasan Kaimija za najbolje djelo objavljeno u 2017. i 2018. godini iz humanističkih i društvenih znanosti našli autori:

1. Sanjin Kodrić,

a. Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost,

b. Kako su Bošnjaci vidjeli muslimanski Orijent i evropski Zapad,

2. Enes Duraković, Riječ i svijet Alije Isakovića,

3. Mirsad Kunić,

a. Čitanje Parryjeve zbirke,

b. Teme iz usmene književnosti (o usmenosti pismom).

Pregledom nominiranih prijedloga i prijava za Nagradu „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo u 2017. i 2018. godini, te uzimajući u obzir naučnu i stručnu težinu prijavljenih autora i njihovih djela, istaknuto je da je zadatak Žirija bio težak jer su među datim djelima uistinu vrijedne naučne monografije koje tematiziraju i promoviraju neke od fenomena nacionalnih humanističkih i društvenih nauka. Jedan od kriterija je bio da djelo bude usmjereno na promoviranje bosanskohercegovačkih kulturnih potencijala. Vodeći se tim kriterijem ocjenjivanja, na prvom mjestu istaknuta su sintetička djela o bosanskohercegovačkom i bošnjačkom identitetu, jer su takva djela izuzetno važna za teorijsko zaokruživanje bosanskohercegovačkog i bošnjačkog kulturnog i nacionalnog identiteta.

I ove godine bogat kulturni i vjerski program

O programu manifestacije govorio je Mustafa-ef. Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora, koji je istakao da će manifestacija i ove godine početi posjetom književnika školama u Podrinju.

Svečano otvaranje i dodjela Povelje Hasan Kaimija za 2019. godinu, će se održati u petak, 7. juna u sali Doma omladine u Zvorniku u 15:00 sati.

Programom manifestacije planirano je da se održi deset promocija knjiga i publikacija, Šehidska dova, posjeta turbetu Hasan Kaimije, zikr i mevlud, te izložba slika i međunarodno pjesničko veče.

Na press konferenciji su objavljeni i rezultati proznog literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola.