U nedjelju  08. maja 2016. godine polaznici mektepske nastave mekteba Bare, Kiseljak, Lušnica i Centar Srebrenik, zajedno sa svojim muallimima Muhamed-ef. Bašićem, Ismet-ef. Odobašićem, Mevludin-ef. Joldićem i Emir-ef. Brašnjićem, su obilježili 7. maj „Dan džamija“. Domaćin svečanosti bio je džemat Centar Srebrenik.

U 11 sati je u gradskoj džamiji upriličen zajednički doručak za 200 učenika. Nakon doručka polaznici ova četiri mekteba su izveli prelijep program učenjem Kur´ana i ilahija.

Na samom početku prisutne je u ime domaćina poselamio Emir ef. Brašnjić, imam gradske džamije, koji je u svom govoru istakao važnost ove svečanosti kao i značaj obilježavanja dana džamija. Nakon uvodnih riječi održan je čas za 200 polaznika mekteba na temu „Dan džamija“, a čas je održao Ismet ef. Odobašić, imam džemata Kiseljak.

Džemat Centar Srebrenik je raspisao i konkurs za najbolji poetski rad na temu „Dan džamija“. Na konkurs se prijavilo desetine radova iz ova četiri mekteba. Komisija je odabrala četiri najbolja rada iz ovih džemata, a najbolji bili su: Imamović Hamza (džemat Centar Srebrenik), Salihbašić Mahir (džemat Bare), Joldić Zaima (džemat Lušnica) i Karić Ajdin (džemat Kiseljak).

Nagrade za najbolje radove su uručili načelnik općine Srebrenik gospodin dr.sc Nihad Omerović i predsjednik džematskog odbora Centar Srebrenik gospodin Dževad Šehrić. Hedije su uručene i ispred medžlisa IZ-e Srebrenik. Pokrovitelj ove svečanosti bio je općinski načelnik dr.sc Nihad Omerović.

dan dz srebr 160

D.B.