Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizirali su u četvrtak 30. novembra u Džamiji Kralj Abdullah u Tuzli centralnu mevludsku svečanost povodom rođendana Muhammeda s.a.v.s..

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, brojni imami i džematlije, a predavanje je održao dr. Zuhdija Adilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

„Mevlud je jedan naš veliki bereket. Posebno to osjećamo mi koji smo ovdje rođeni i koji smo preko mevluda, preko tradicije koja je povezana sa našim osjećanjima i našom praksom, naslijedili ovakav odnos prema Allahu dž.š., njegovoj vjeri i poslaniku Muhammedu a.s. Doista je ovo svijetla noć, a mi smo se u njoj sastali radi zajedničkog ibadeta. Sastali smo se da Allahu dž.š. iz dna duše budemo zahvalni što nam je objavio svoju vjeru i što je to učinio preko našeg dragog i voljenog Poslanika s.a.v.s. Iskoristimo ovaj trenutak, obnovimo naša sjećanja, obnovimo naš ibadet. Molimo Allaha dž.š. na najljepši način, zahvaljujmo mu se. Činimo to onako kako nas je naučio naš Poslanik s.a.v.s.,“ kazao je muftija Fazlović.

Dr. Zuhdija Adilović je, navodeći primjere iz života Poslanika s.a.v.s., istakao da je samo jedan primjer iz njegovog života dovoljan da cijeli svijet vidi kako niti jedna civilizacija nije iznjedrila toliki humanizam, stepen ljudskosti i tolerancije koliko je to svojim djelima pokazao Poslanik s.a.v.s. Dr. Adilović se u svom predavanju posebno osvrnuo na Poslanikov s.a.v.s. odnos prema kćerima i drugim članovima porodice. On je istakao da je Poslanikov s.a.v.s. odnos prema kćerima bio poseban, i da još iz tog perioda datira poseban i pravedan odnos prema ženama u islamu, što se danas pokušava narušiti i prikazati na potpuno drugačiji način.

Glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović je podsjetio na vrijednost donošenja salavata, te je pozvao prisutne da što više čitaju knjige o Muhammedu s.a.v.s. i slijedeći njegove savjete svojim djelima pokažu ljubav prema Poslaniku s.a.v.s.

Učenje Kur'ana, salavati, mevlud, ilahije, kaside i dove činili su dio programa koji su izveli članovi hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“.